Premierul Nicolae Ciucă: „Nu cred că cetățenii trebuie să-și facă griji cu privire la costurile energiei”

Românii nu trebuie să-și facă griji că vor rămâne fără curent electric la iarnă ori că vor plăti prea mult pentru facturi, susține premierul Nicoale Ciucă. 

07 sept. 2022, 11:30
Premierul Nicolae Ciucă: „Nu cred că cetățenii trebuie să-și facă griji cu privire la costurile energiei”

Prin intermediul noului pachet de măsuri adoptat de Guvern, românii nu vor avea probleme cu facturile la curent electric și gaze, susține Nicolae Ciucă.

Dacă problemele se vor acutiza, executivul va lua noi măsuri, a mai precizat oficialul de la Palatul Victoria.

„Nu mai târziu de sfârșitul săptămânii viitoare vreau să avem o întâlnire a comitetului de iarnă pentru a analiza în detaliu toate elementele și întreaga interconectare a factorilor din domeniul energetic.

Am reușit să echilibrăm pachetul de măsuri pentru a putea să menținem un preț suportabil pentru utilizatorul casnic și industria alimentară. Cetățenii vulnerabili vor meține același cost la plata energiei și a gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară! Nu cred că cetățenii trebuie să își facă griji cu privire la costurile energiei.

În funcție de problemele care vor apărea în urma publicării OUG, dar și ca urmare a reglementărilor la nivel european, vom completa această Ordonanță de Urgență”, a declarat Nicolae Ciucă în conferința de presă de miercuri, 7 septembrie.

 

Guvernul a redus plafonul pentru consumul de energie electrică

 

Totuși, sprijinul oferit de stat se plătește tot din bani publici. În plus, guvernul a redus cu plafonul de consum lunar de energie electrică pentru care compensează facturile cu 15%, mai precis de la 300 kwh la 255 kwh. Astfel, românii sunt îndemnați să facă economii la fel ca şi alte țări din Uniunea Europeană.

Pentru un consum mai mic de noul plafon, românii vor plăti în continuare 0,60 de lei dacă se încadrează sub 100 kwh pe lună sau 0,80 de lei dacă au un consum între 100 și 255 kWh. În schimb, cei care depășesc noul pragul stabilit de Guvern vor plăti prețul din contract.

Astfel, la un consum de 260 de kwh lunar, la ofertele concurențiale, factura variază între 195 de lei la Hidro Electrica, 779 de lei la EON Energie România, 893.27 lei la RCS &RDS,1,362.66 lei Enel Energie și 1,364.62 lei Electrica Furnizare, a transmis Observatorul Prahovean.