Bonuri de masă în valoare de 100 de lei pentru cine se vaccinează împotriva COVID

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schemă completă de imunizare vor primi bonuri de masă în valoare de 100 de lei, au anunţat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi premierul Cîţu după şedinţa de marţi a coaliţiei de guvernare.

10 aug. 2021, 17:48
Bonuri de masă în valoare de 100 de lei pentru cine se vaccinează împotriva COVID

Bonuri de masă în valoare de 100 de lei pentru cine se vaccinează. Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că în coaliţie au fost discuţii despre demararea unui proiect pilot prin care persoanele care se vaccinează să primească un voucher în valoare de 100 lei. De asemenea, va exista şi o loterie care e posibil să funcţioneze după modelul ANAF cu bonurile fiscale. Impactul bugetar iniţial este de 50 milioane lei pentru ambele proiecte, a mai spus şeful Guvernului.

„Am fost de acord să începem aceste proiecte pilot, să vedem cum vor funcţiona ele, cu vouchere de câte 100 lei şi o loterie şi vom aloca şi aici bani. Banii vor veni de la Ministerul Sănătăţii, deja există un program acolo. La Ministerul Sănătăţii cel cu vouchere, cel cu loteria, cred că va trebui să mergem la Ministerul Economiei. Vom vedea în funcţie de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost făcute astfel de programe. Am alocat sume pentru medicii de familie. Ştiţi foarte bine că acele sume nu au fost cheltuite. Propunerea mea în coaliţie a fost să pornim cu un program mai mic şi dacă resursele vor fi epuizate, vom aloca noi resurse”, a explicat Florin Cîţu, marţi la finalul şedinţei coaliţiei care a avut loc la Parlament.

Întrebat când va fi implementat proiectul pilot, Cîţu a răspuns: „Eu aştept actul normativ să fie adoptat în şedinţă de Guvern şi apoi să putem să punem bazele. Cred că o să fie hotărâre de Guvern. Oamenii se vaccinează şi apoi primesc un voucher în valoare de 100 lei. Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF cu bonurile fiscale şi cred că de acolo ne vom inspira”.

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de coaliție

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de coaliție

Posted by Partidul Naţional Liberal on Tuesday, August 10, 2021

Referitor la impactul bugetar pentru cele două proiecte, premierul a precizat că este de 50 milioane lei.

În încercarea de a preveni cel de-al patrulea val al pandemiei care să copleşească spitalele şi să facă secţiile ATI neîncăpătoare, autorităţile vor să-i convingă pe români să se vaccineze împotriva coronavirusului prin acordarea unor stimulente. Coaliţiei de guvernare a stabilit acordarea de bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 .

„Am agreat o măsura care a fost propusa, bunurile de masa pentru cei care se vaccineaza de acum încolo. Propunera este de 100 lei pentru un bon de masa pentru cei care se vaccineaza cu schema completa, adica două doze de Pfizer sau o doza de Johnson”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Ioana Mihăilă a anunţat, de asemenea, că guvernanţi iau în calcul şi alte metode de stimulare a vaccinării anti-COVID în România. Mai exact, „urmeaza sa vedem posibilitatile tehnice pentru a organiza loterii pentru persoanele vaccinate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că valul patru al pandemiei de coronavirus nu se poate justifica atâta vreme cât în România sunt disponibile mai multe tipuri de vaccin împotriva COVID-19. „Trebuie doar să ne vaccinăm”, a completat premierul.

„Chiar sunt bucuros că românii se bucură de facilităţile pe care le are România în domeniul turistic. Asta iarnă România a fost una dinte singurele ţări din Europa care a avut deschis sezonul turistic şi am fost prima ţară care a relaxat condiţiile şi a avut şi vaccin la liber. Din punctul meu de vedere, valul 4 nu se poate justifica atât timp cât avem vaccin. Trebuie doar să ne vaccinăm”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a făcut un apel la liderii politici şi la cei care critică actuala campanie de vaccinare să se se implice astfel încât numărul persoanelor imunizate să crească.

„Dacă va fi nevoie voi merge iaraşi prin ţară. Nu l-am văzut nici pe preşedintele PSD, nici pe cei care critică această campanie să fi făcut un minim efort pentru a susţine această campanie de vaccinare. (…) Doar dacă ne vaccinîăm putem să scăpăm de pandemie”, a mai spus premierul.

Citeşte şi: Delta, tulpina letală a Sars-Cov-2, nu recunoaște anticorpii. Nevaccinații sunt condamnați: „Vom avea de suferit. Cu certitudine numărul de infectări va crește”

 

Valul patru COVID va lovi România din septembrie. Valeriu Gheorghiţă anunţă creşteri de peste 1.600 de cazuri zilnic în a doua parte a lunii

Autorităţile sunt din ce în ce mai îngrijorate de creşterea numărului de cazuri zilnice COVID-19. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi 312 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV 2. Este cel mai mare număr de cazuri de la sfârşitul lunii mai.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță, anunțul momentului! Peste 80% dintre cazurile Covid-19 sunt cu varianta Delta, la pacienții nevaccinați

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că România a înregistrat în ultimele săptămâni o creştere lent progresivă, dar susţinută a numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

Potrivit medicului militar, 81,5% dintre cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate şi 2,6% dintre decese de asemenea la persoanele care nu au fost imunizate.

„După cum ştim şi am observat în ultimele săptămâni, în România se înregistrează o creştere lent progresivă, dar susţinută a numărului de cazuri, iar analiza efectuată de colegii noştri de la Institutul de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni – 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate şi 2,6% dintre decese la persoanele nevaccinate. Din acest punct de vedere, analiza pe grupe de vârstă arată o tendinţă de creştere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, a celor din grupa de vârstă sub 40 de ani. Mult mai accelerată comparativ cu grupa de vârstă mai mare de 40 de ani. De asemenea, se observă o tendinţă de scădere a mediei de vârstă pentru persoanele confirmate, practic, o medie de 43 de ani comparativ cu 48 de ani în rândul celor care sunt testaţi pozitiv. Şi, de asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendinţa este de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani în decada anterioară. Mesajul nostru este foarte clar, şi anume: accelerarea şi creşterea ritmului de vaccinare, pentru că în felul acesta putem evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire şi, evident, spitalizări”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă s-a aratat îngrijorat că până la data de 8 august sunt înregistrate 313 cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cu 51 de cazuri în plus faţă de săptămâna precedentă.

De asemenea, medicul epidemiolog Valeriu Gheorghiţă a declarat, marţi, că „scenariile pesimiste” arată o „posibilă” creştere zilnică de peste 1.500 – 1.600 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în a doua parte a lunii septembrie.

„Sunt scenarii de lucru, sunt în funcţie de dominanţa unei tulpini virale sau a alteia, în funcţie de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulaţia numărului de cazuri. De asemenea, în funcţie de gradul în care populaţia respectă şi este aderentă la aceste măsuri, de rata de vaccinare. Însă scenariile pesimiste, practic, arată o posibilă creştere a numărului de cazuri în luna septembrie, unde vom avea o creştere mai accentuată, chiar cu creşteri de peste 1.500 – 1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, m-am uitat şi pe raportarea ECDC şi pe estimările pe care ECDC le face inclusiv pentru România. Dacă acum suntem la 9,3 cazuri la suta de mii de locuitori cumulat la 14 zile, în următoarele două săptămâni tendinţa este de dublare a ratei de notificare a cazurilor, adică o să ajungem la aproape 18 cazuri la două săptămâni la suta de mii de locuitori. Deci cam acestea sunt predicţiile inclusiv pentru România şi pentru alte 17 ţări europene, care în momentul de faţă sunt pe un trend ascendent”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.