Bonus anti-inflaţie de 200 de euro în Italia. Ce trebuie să facă românii pentru a primi banii

Italia sare în sprijinul populaţiei oferind un bonus anti-inflaţie în valoare de 200 de euro tuturor angajaţilor din Peninsulă. Pentru a beneficia de acest ajutor trebuie completat un formular.

15 iun. 2022, 17:41
Bonus anti-inflaţie de 200 de euro în Italia. Ce trebuie să facă românii pentru a primi banii

Bonus anti-inflație de 200 EURO. Atenţie, banii nu vor ajunge automat la salariați în plicul de salariu din luna iulie. Angajatul trebuie să depună o declaraţie la angajator înainte de a primi fluturașul de salariu pentru luna iulie (în august).

Bonus anti-inflaţie de 200 de euro. Tot ce trebuie să ştie românii care lucrează în Italia

Citeşte şi Ce salariu are un şofer de TIR în Germania, Italia, Franţa, România. Meserie foarte căutată în contextul războiului din Ucraina

Potrivit articolului  31 din Decretul nr. 50 din 2022, această indemnizație este recunoscută automat de către angajator în fișa de plată din iulie, sub rezerva unei declarații din partea lucrătorului că nu are dreptul la prestațiile menționate la articolul 32 alineatele (1) și (18).

Astfel, cei care au dreptul să primească cei 200 de euro vor trebui să depună o declarație la angajator prin care să confirme că nu au primit deja prima pentru că au în familie un membru care primește o pensie de cetățenie sau un tratament de securitate socială de orice fel, scrie stiridiaspora.ro. 

Formularul de autocertificare trebuie să conțină datele personale, codul fiscal și numele angajatorului și trebuie să se facă dovada că se întrunește condițiile necesare: un venit mai mic de 35.000 de euro brut, scutirea de contribuții de 0,8% în primele patru luni din 2022 pentru cel puțin o lună și să nu fie titular de pensie sau venit de cetățenie (pentru că în acest caz prima nu trebuie plătită de angajator, ci de Inps) sau aceeași primă, dar la alți angajatori.

Numărul beneficiarilor este estimat la 31,5 milioane. Cu excepția salariaților, care sunt în număr de aproximativ 15 milioane (inclusiv cei care desfășoară activități independente), atât în sectorul public, cât și în cel privat, și care vor trebui să depună formularul, precum și a categoriilor menționate mai sus, care vor primi bonusul în mod automat, toți ceilalți vor trebui să depună cerere.

Ce trebuie să facă bandantele, menajerele şi lucrătorii sezonieri pentru a încasa banii

Un fond ad-hoc în valoare de 500 de milioane de euro va fi creat pentru lucrătorii independenți, care va fi distribuit în funcție de criterii de venit care vor fi stabilite printr-un alt decret ministerial. Titularii de relații de colaborare coordonată și continuă (co.co.co.co) cu un contract activ la data intrării în vigoare a decretului care intenționează să beneficieze de indemnizație, tot cu venituri sub 35.000 de euro brut, vor trebui să depună o cerere la Inps.

Lucrătorii casnici au și ei o procedură diferită: vor trebui să se adreseze instituțiilor de patronaj și să dețină PIN-ul Inps, Spid, Carta nazionale dei servizi (Cns) sau Carta di identità elettronica (Cie). Pentru profesioniștii din sectorul turismului, al spa-urilor, al divertismentului și al sportului, a căror activitate este limitată la o perioadă de timp, cei 200 de euro se acordă automat dacă au primit indemnizația în temeiul decretelor de urgență Covid-19.

În timp ce muncitorii sezonieri trebuie să se adreseze Inps pentru a obține prima, dacă au prestat serviciul cel puțin 50 de zile din care au obținut un venit care nu depășește 35.000 de euro pentru anul 2021.

Condițiile de acordare a bonusului de 200 de euro

Venit anual mai mic de 35.000 de euro,

Persoana nu trebuie să fie pensionată;

Nu primesc deja venitul de cetățenie (pentru că în acest caz nu angajatorul, ci Inps ar fi cel care ar plăti bonusul, direct pe cardul de subvenție publică);

Să fi beneficiat de scutirea de contribuție de 0,8% în primele patru luni ale anului 2022 timp de cel puțin o lună;

Nu primiți același bonus de la alți angajatori.

autocertificazione-bonus-200-euro

Citeşte şi Căpşunarii români nu mai vor în Italia. Unde câştigă bani mai mulţi