Căpşunarii români nu mai vor în Italia. Unde câştigă bani mai mulţi

Căpşunarii români s-au săturat de condiţiile de muncă grele din Italia. Aceştia preferă să-şi încerce norocul în alte domenii, în alte ţări.

18 mai 2022, 23:31
Căpşunarii români nu mai vor în Italia. Unde câştigă bani mai mulţi

Căpşunarii români nu mai vor în Italia. Aceştia spun că fermierii din alte ţări îi plătesc mai bune, iar condiţiile de muncă sunt mult mai bine.

Căpşunarii români refuză locuri de muncă în Italia. Fermierii se plâng că nu mai au cu cine să lucreze

Bogdan Ionică este un fermier din Italia, care are sere cu legume și fructe, dar și plantații de măslini. Acesta se plânge că nu găsește oameni care să-l ajute să strângă recolta.

Citeşte şi Facilităţi pentru românii din diaspora care se întorc acasă. Guvernul promite 50% din salariu la angajarea în România

„Mai avem de plantat încă un pic din seră, dar mă opresc că nu am forță de muncă și nu reușesc să fac singur. Vor bani mulți, preferă să rămână acasă decât să primească banii care erau înainte. Am nevoie de măcar patru oameni. Multe culturi mi-au rămas în picioare. Nu am putut să le culeg”, a spus fermierul din Italia.

Dacă în Italia un culegător este plătit cu 50 de euro pe zi, în Spania primeşte 80 de euro, iar în Danemarca 130 de euro.

Toma și soția lui sunt doi români care au renunțat să mai muncească în agricultură din cauza condițiilor grele. Aceştia şi-au încercat norocul în domeniul hotelier.

„Mergi la muncă și dacă o zi mai proastă și nu faci kgilogramele care trebuie, nici bani, nu iei în ziua respectivă. Dacă avea comenzi patronul, trebuia să mergi la muncă să culegi. Așa ,la jobul ăsta, suntem plătiți la oră. Acum sunt atâtea locuri de muncă, atâtea agenții, ai de unde să alegi”, povesteşte Toma.

„La afine, lucrai afară, lucrai și pe ploaie, obosită. Să stai într-o zi ploioasă acolo nu e deloc ușor. Aici, lucrezi în interior și e altfel”, spune soţia lui Toma.

Managerul unei firme de recrutare din Danemarca spune că în această ţară muncitorii câştigă între 1500-1600 de euro pe lună şi primesc şi cazare gratuită.

„Ofertele sunt foarte avantajoase pentru că vin la pachet și cu cazări gratuite, salarii avantajoase, număr de ore mai mare. În Danemarca se câștigă câte 1.500-1.600 de euro pe lună, primesc cazare gratuită, bani de vacanță, ăsta e minimul, avem muncitori care trec de 2.500 de euro pe lună”, a spus Adriana Agafon, manager Resurse Umane firmă de recrutare din Danemarca, potrivit stirileprotv.ro.

Conform celor de la Agenția Forței de Muncă, anul acesta, cele mai multe oferte din agricultură au venit din Belgia și Olanda.

Citeşte şi Toți românii din Diaspora trebuie să fie atenți! Pot primi amenzi substanțiale dacă nu respectă aceste reguli!