Bonus climatic 2023, intră pe card tranşa a doua de 220 de euro. Se anulează bonusul antiinflaţie!

Toate persoanele cu reședința principală în Austria timp de minim șase luni în anul solicitării primesc Klimabonus-ul - indiferent de cetățenie și vârstă. Persoanele fără cetățenie austriacă au nevoie de un permis legal de ședere.

29 aug. 2023, 19:15
Bonus climatic 2023, intră pe card tranşa a doua de 220 de euro. Se anulează bonusul antiinflaţie!

Bonus climatic 2023. Protejarea mediului înconjurător este un lucru extrem de important care merită premiat. În curând, va începe să fie plătită prima de climă destinată anului 2023, iar suma din acest an va fi semnificativ mai mică decât cea de anul trecut.

Această primă pentru climă este acordată la nivelul Austriei. Guvernul din această țară oferă și multe alte beneficii. În acest an, bonusul climatic vine într-o variantă mai slabă decât de obicei. Pe de-o parte, bonusul anti-inflație de 250 de euro va fi eliminat în totalitate. Pe de altă parte, bonusul climatic va fi plătit în acest an la nivel regional (maximum 220 de euro, anul trecut fiind de 250 de euro pentru toată lumea). Așadar, oricine se așteaptă la o nou bonus de 500 de euro în numerar în acest an va fi dezamăgit.

Bonusul pentru climă a fost introdus ca o compensație pentru introducerea tarifării CO2. Acest preț la CO2 se va ridica la un total de 32,5 euro pe tona de CO2 în 2023. Bonusul trebuie să revină populației din veniturile suplimentare generate de aceste noi taxe, scrie Finanz.at,

Toți oamenii care au domiciliul principal în Austria în anul 2022, timp de cel puțin șase luni – indiferent de cetățenie și vârstă – primesc un voucher Klimabonus.

La 1 aprilie, conform datelor preliminare, Austria avea 9.027.999 de locuitori, din care circa 218.000 germani, 140.000 români, 121.000 sârbi şi 118.000 turci, scrie dpa, preluată de Agerpres.

Românii au ajuns să fie a doua minoritate națională din Austria, după germani, și reprezintă 1,5% din totalul populației.

Bonus climatic 2023 sau Klimabonus-ul este în anul 2023 110 €, 150 €, 185 € sau 220 € pentru adulți. Premisa este înregistrarea timp de cel puțin 183 de zile cu reședința principală în Austria în anul solicitării. De reședința principală depinde și suma primită.

Bonus climatic 2023. Există o sumă esențială, care este aceeași pentru toată lumea și care se ridică la 110 euro datorită creșterii prețului CO2. Pe de altă parte, există așa-numita compensație regională, care ia în considerare diferențele regionale. Aceasta include accesul la transportul public sau infrastructura disponibilă în regiune, cum ar fi numărul de școli sau spitale. În funcție de locul în care locuiți, suplimentul regional poate fi de 0 euro, 40 de euro, 75 de euro sau chiar 110 euro. Dacă adăugați suma de bază, vă puteți aștepta la un bonus climatic de până la 220 de euro. Ceea ce rămâne neschimbat în acest an este faptul că anumiți copii și tineri cu vârsta de până la 18 ani vor primi jumătate din bonusul climatic, adică între 55 și 110 euro.

Pensii 2023. Condiţia obligatorie pentru a încasa indemnizaţie de 50% în plus la pensie. Ce categorii de angajaţi sunt vizate

O regulă simplă pentru calcularea cuantumului bonusului climatic este că, dacă locuiți într-un oraș, veți primi mai puțin decât dacă locuiți la țară. Totuși, chiar și aici există diferențe regionale, chiar și în capitală. De exemplu, capitalele de provincie sunt atribuite la nivelul 2, iar locuitorii acestor orașe primesc 150 de euro. În Viena, unele districte aparțin, de asemenea, celei de-a doua categorii. Totuși, unele se încadrează în nivelul 1, de exemplu, toate cartierele din centrul orașului și primesc doar 110 euro.

Bonus climatic 2023. Persoanele cu dizabilități care nu pot utiliza transportul public primesc suma de bază și suma totală a compensației regionale, adică 220 de euro, indiferent de locul în care locuiesc. Pentru a se califica, permisul persoanei cu handicap trebuie să menționeze că „transportul public este nerezonabil din cauza unei deficiențe permanente de mobilitate cauzate de un handicap” sau trebuie să existe un permis de parcare în conformitate cu articolul 29b din Regulamentul privind circulația rutieră din 1960. Acest lucru este valabil și pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani, conform Austianpress.com .

Bonus climatic de 500 de euro, banii intră în conturi sau sub formă de vouchere Sodexo până la finalul lunii februarie

Bonus climatic 2023. Valoarea bonusului climatic depinde de locul de reședință

Anul acesta, de exemplu, suma nu mai depinde de inflație, ci doar de evoluția prețului pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Și de aceea, infrastructura din locul de reședință joacă un rol central. Concret, bonusul cuprinde o sumă de bază de 110 euro și o suprataxă regională de 40, 75 sau 110 euro. În linii mari, cu cât locuiți mai mult în mediul rural și cu cât infrastructura din zona dumneavoastră este mai săracă și beneficiați de mai mulți bani. Așadar, sumele sunt oferite în felul următor:

Categoria 1: Centre urbane (cu conexiuni și transport public excelente): 110 euro
Categoria 2: Centre urbane (cu referințe bune și transport public): 150 euro
Categoria 3: Centre și zone învecinate (cu infrastructură suficientă): 185 euro
Categoria 4: Comunități rurale (cu infrastructură de bază): 220 euro