Bonusul de 200 de euro, plătit din iulie. Un milion de români pot avea aceşti bani pe card

Angajații din Italia, pensionarii, beneficiarii de venit de cetățenie și șomerii vor primi cei 200 de euro odată cu salariul, cecul de pensie, de venit sau de șomaj. În Italiam sunt peste 1,2 milioane de români oficial.

25 mai 2022, 07:20
Bonusul de 200 de euro, plătit din iulie. Un milion de români pot avea aceşti bani pe card

Bonusul de 200 de euro va fi achitat beneficiarilor în luna iulie, dar nu va fi plătit automat pentru toată lumea. Există o listă mare de categorii care trebuie să aplice, altfel nu vor primi ajutorul. De acest bonus pot beneficia și persoanele care desfășoară activități independente dar și cei care încasează venit de cetățenie, sezonierii și late tipuri de lucrători.

Bonusul de 200 de euro ar trebui să ajungă în luna iulie în buzunarele a aproximativ 31,5 milioane de italieni. Pentru a primi acest bonus, beneficiarii nu trebuie să depășească 35.000 de euro de venit personal, nu de familie. Decretul de acordare a ajutoarelor a fost publicat în Monitorul Oficial, dar lipsește încă decretul ministerial care va stabili procedurile pentru cei care nu le vor primi automat, scrie stiridiaspora.ro.

Angajații, pensionarii, beneficiarii de venit de cetățenie și șomerii vor primi cei 200 de euro odată cu salariul, cecul de pensie, de venit sau de șomaj. Cu toate acestea, pentru toți ceilalți, va exista o procedură care trebuie îndeplinită și despre care nu se știu încă prea multe.

Bonusul de 200 de euro în Italia, din iulie

Pentru lucrătorii independenți, plătitorii de TVA și profesioniști, este pregătit un fond ad-hoc de 500 de milioane de euro, care a fost confirmat odată cu publicarea decretului Aiuti. Cu toate acestea, modalitatea de obținere a acesteia urmează să fie stabilită printr-un decret ministerial care va fi publicat în termen de 30 de zile. În general, cererea va trebui să fie depusă la Inps, cu proceduri diferite în funcție de categorii. Procedura va fi anunțată în săptămânile următoare, dar unele lucruri despre cerințele pentru accesarea bonusului sunt deja cunoscute.

La Inps vor trebui să se înscrie și lucrătorii independenți și plătitorii de TVA, precum și titularii de relații de colaborare coordonată și continuă – așa-numitele cococo. Aceștia din urmă trebuie să aibă un contract activ la data intrării în vigoare a decretului și un venit 2021 de maximum 35.000 de euro. Angajații casnici, care au fost incluși în ultimul moment printre categoriile eligibile pentru acordarea primei, nu vor primi cei 200 de euro de la familiile lor, ci vor trebui să se adreseze Inps.

Cei care iau venit de cetățenie și persoanele care desfășoară activități independente pot beneficia
Lucrătorii sezonieri vor primi prima în mod automat doar dacă au primit deja ajutoarele prevăzute de decretele Covid, la fel ca și profesioniștii din turism, divertisment și sport, în caz contrar vor trebui să depună o cerere. Lucrătorii intermitenți vor trebui să depună o cerere și să aibă cel puțin 50 de zile lucrate în 2021, tot cu un plafon de venituri de 35.000 de euro, pentru a avea acces la el. Pentru lucrătorii din domeniul divertismentului, aceeași regulă: cel puțin 50 de contribuții zilnice plătite și trebuie depusă o cerere.

În orice caz, pentru toate aceste categorii, trebuie așteptat decretul ministerial care va stabili modalitățile de obținere a primei de 200 de euro. Prima va sosi în luna iulie, apoi, Inps va trebui să le explice cum să aplice, fie online, fie fizic.

60 de euro în plus, pentru naveta cu transportul public
Pentru a încuraja utilizarea transportului public, având în vedere și creșterea prețurilor la carburanți, decretul prevede și introducere unui voucher pentru studenții și lucrătorii cu venituri de până la 35.000 de euro, care călătoresc cu transportul public local, regional, interregional și cu trenurile. Voucherul unic este de maximum 60 EUR și poate fi folosit pentru a acoperi costul total al abonamentelor. Voucherul va fi emis prin intermediul unei platforme online și va putea fi solicitat până în decembrie 2022.

De asemenea, decretul a prevăzut și alte resurse pentru ca regiunile să asigure până la 30 iunie 2022 servicii suplimentare de transport public local pentru școlile care, din cauza urgenței sanitare, au orare decalate pentru începerea cursurilor până la sfârșitul anului școlar.

Și, din nou, versiunea finală a decretului include sprijin pentru fermele care trebuie să facă față pagubelor economice cauzate de războiul din Ucraina și de sancțiunile împotriva Rusiei. În acest scop, a fost creat un fond de 20 de milioane de euro la Ministerul Politicii Agricole, care va oferi subvenții nerambursabile întreprinderilor mici și mijlocii care au suferit o scădere a cifrei de afaceri din cauza scăderii cererii, a întreruperii contractelor și a crizei din lanțurile de aprovizionare.

Ministrul Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, invitat la estivalul Dem din Empoli, a participat la o dezbatere dedicată analizei prezentului și viitorului ocupării forței de muncă. El a discutat despre problematica muncitorilor străini, în special a românilor, care, după pandemie, preferă să meargă către alte sări pentru a munci.

„Italia este fondată pe muncă și trebuie să pornim de aici”, a afirmat Ministrul Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, la conferința ținută împreună cu guvernatorul Eugenio Giani și primarul Brenda Barnini.

Vouchere pentru cei mai săraci români, anunțate de către Guvernul Ciucă. Ce valoare au și când vor fi acordate
Festivalul Dem s-a încheiat cu o premieră: un ministru al Republicii a vorbit de pe scena din Sala Mare. Ministrul muncii, Andrea Orlando, împreună cu președintele regional Eugenio Giani și primarul Brenda Barnini, au analizat situația ocupării forței de muncă.

Introducerea făcută de secretarul PD Empoli, Lorenzo Cei, a pus imediat problema pe masă: „Domnule ministru, suntem generația cea mai educată din istoria Italiei și cea care are cele mai puține oportunități de a munci”. Apoi a luat cuvântul Luciano Tancredi, redactor-șef al cotidianului Il Tirreno și moderator al întâlnirii, care a întrebat: „Ce face guvernul pentru a reduce flagelul muncii la negru, gri și prost plătite?”.

Italia rămâne fără mâna de lucru din România

„Am făcut un portal național care permite schimbul de date privind munca”, a răspuns Orlando, „și am întărit personalul inspectoratului muncii cu 65% și aplicăm ceea ce prevede Pnrr pentru a contracara munca nedeclarată“.

La rândul său, guvernatorul Giani a amintit activitățile agenției Arti ca fiind un instrument cu care Toscana s-a echipat pentru a face față schimbărilor de pe piața muncii și urgențelor create de pandemie. Tancredi a introdus apoi subiectul muncii care există și pe care nimeni nu pare să o dorească și influența pe care o are primirea venitului de cetățenie asupra acestui tip de răspuns.

Vouchere pentru peste 3 milioane de români. Ce spune Nicolae Ciucă despre îngheţarea preţurilor la alimente
După ce i-a numărat pe cei care îl primesc și ar putea munci – mult mai puțini decât credem – Orlando a atacat: „Te-ai duce să muncești pentru 650 de euro pe lună, cheltuind poate 150 pentru a-ți găsi un loc de muncă? Trebuie să creștem venitul din muncă, contractele trebuie revizuite, trebuie să abordăm și să rezolvăm problema muncii precare, pentru că avem mulți, prea mulți oameni care, deși au un loc de muncă, rămân sub pragul sărăciei”, potrivit La Nazione.

Ministrul Muncii: „1,2 milioane de români lucrau înainte. Azi sunt mai puțin de un milion“

„Înainte de pandemie, 1,2 milioane de români lucrau în Italia. Astăzi, sunt mai puțin de un milion, pentru că au emigrat în Germania, Marea Britanie, Olanda, unde, pentru același angajament și aceeași muncă, sunt plătiți mai bine. Tinerii noștri pleacă în străinătate pentru că sunt plătiți mai bine și li se oferă perspective. Companiile „atomizate”, cu mai puțin de 15 angajați, nu le dau nimic”, a mai expus ministrul Andrea Orlando.

„Trebuie să revizuim piața forței de muncă”, conchide ministrul Orlando, „să eliminăm aspectul contractual și să creștem salariile, aducându-le la standarde mai ridicate. Nu este un lucru revoluționar, ci pentru a avea grijă de stabilitatea socială a țării. Vom vorbi despre acest lucru la următoarele alegeri și sper că partidul nostru va pune această problemă în centrul programului electoral”.