Borbely, despre Roşia Montană: Se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna

Publicat: Joi, 22 Martie 2012 17:18 // Actualizat: Joi, 22 Martie 2012 17:18 // Sursa: Mediafax

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Bistriţa, că în cazul Roşia Montană se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna, fiindcă "nu este de ajuns o decizie a Consiliului Judeţean".

Foto: buciumul.ro

Borbely Laszlo a fost întrebat în ce stadiu este hotărârea privind devierea râului Corna.

"Am spus că nu e de ajuns o decizie a Consiliului Judeţean ca să deviezi un râu, trebuie hotărâre de guvern. Şi vom veni cu o hotărâre de guvern, care se pregăteşte în momentul actual, pentru devierea acestui râu", a spus el.

Ministrul a declarat că nu Ministerul Mediului trebuie să fie iniţiatorul acestei hotărâri, ci cel al Economiei.

"Eu am transmis Ministerului Economiei acest punct de vedere. E Comisia tehnică - formată din nouă ministere şi care discută de o jumătate de an această problemă. Acum am dat dispoziţie la ei să o tranşeze", a declarat el.

În ceea priveşte proiectul Roşia Montană, Borbely a declarat că pare a fi o poveste fără sfârşit.

"E un basm în limba maghiară - Povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată, tot reîncepe. Cred că şi cu Roşia Montană e la fel. După părerea mea, evident, va trebui luată o decizie. Dacă dai o licenţă în 2000, e o slăbiciune din partea Guvernului şi a autorităţilor să tărăgăneze 12 ani. E punctul meu de vedere personal", a spus el.

Borbely şi-a exprimat şi poziţia în calitate de ministru al Mediului.

"Nu am făcut altceva decât să respect legislaţia europeană în vigoare, care permite această tehnologie bazată pe cianură, în anumite condiţii. Dacă vom ajunge să propun acordul de mediu către Guvern (pentru că Guvernul va decide acest lucru), voi propune numai dacă sunt 100% convins nu numai că respectă cele mai bune practici UE, ci şi ceea ce le-am impus eu să respecte, să aibă cel mai modern sistem din UE care reduce concentraţia de cianură până la acel nivel care deja nu se mai poate măsura", a spus ministrul.

El a declarat că sunt asemenea mine de aur în Suedia, în Finlanda, ţări care respectă foarte mult mediul.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar putea fi obligată să obţină, pe lângă acordul de mediu, un alt aviz ce se acordă doar prin hotărâre de Guvern, pentru devierea râului Corna, etapă obligatorie pentru realizarea proiectului minier în forma în care el a fost propus.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara, în 7 martie, pentru MEDIAFAX că această problemă a apărut din cauză că Directiva Europeană pentru Ape nu a fost transpusă foarte clar în legislaţia românească.

"Problema este că legislaţia în prezent nu clarifică precis după dimensiunea devierii unui râu dacă aceasta se autorizează la nivel local sau la nivel central. Parlamentul urmează să detalieze, din punct de vedere tehnic, ce înseamnă o deviere ce poate fi aprobată la nivel local şi ce înseamnă una de mai mari dimensiuni ce trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern", spunea ministrul.

Acesta preciza că a făcut demersuri pe lângă parlamentarii din comisiile de specialitate să urgenteze transpunerea şi clarificarea prevederilor Directivei Europene, astfel încât să fie clar dacă, pentru devierea râului Corna, Roşia Montană Gold Corporation are nevoie de o hotărâre de Guvern sau îi este suficient avizul obţinut în prezent de la Consiliul Judeţean.

"După ce Parlamentul va clarifica aceste lucruri, Comisia de analiză tehnică din Ministerul Mediului va realiza în ce situaţie se află investitorul şi va stabili dacă, potrivit prevederilor legii, investitorul are sau nu are nevoie de acest nou aviz, de această hotărâre de Guvern", declara Borbely.

loading...
23 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 apr 00:10
Răspunde | Votează email 0 email
marius
aici lucreaza de ani, pentru chevron a dat instant avizul. E lipsa de respect pentru oamenii care traiesc acolo
30 mar 16:21
Răspunde | Votează email 0 email
razvan
da de cand tot lucreaza si mi se pare incredibil ca zilele astea iar a iesit cu declaratie pe acre o repeta ca papagalul de un an jumate ca nu da avizul pana nu e 101% sigur, ei si intr-o suta unu ani devine si el asa sigur?
25 mar 15:18
Răspunde | Votează email 0 email
Paul Verescu
Nu trebuia sa se lucreze la o Hotarare de Guvern mai demult? totusi, a trecut deja mai mult de un deceniu de cand proiectul asta e amanat, vrem sa-l tergiversam la infinit? nu vrem sa ne bucuram de beneficiile care decurg din el?
25 mar 12:40
Răspunde | Votează email 0 email
Minerul
@razesu: ar fi cazul sa finalizeze, ca proiectul e amanat de 15 ani, fara motiv.chiar nu ne dorim miliarde la buget sau sa ne laudam si cu lucruri bune, cum ar fi ca Romania sa ajunga cel mai important producator de aur al Europei?
24 mar 18:22
Răspunde | Votează email 0 email
razesu
Poate mai si finalizeaza ceva dn lucrarile astea, ca fara rezultate nu prea se vede ca ar lucra la ceva...
23 mar 20:58
Răspunde | Votează email 0 email
dudu
Si dupa asta la ce mai lucreaza? Ca se pare ca mereu mai intervine ceva si tot se amana in loc sa se concretizeze ceva
23 mar 21:48
Votează email 0 email
Elena
Din pacate tergiversarea asta pare fara final, descurajeaza orice investitori, iar localnicii cred ca si-au pierdut si speranta ca se va schimba si pentru ei ceva
23 mar 15:50
Răspunde | Votează email 0 email
Dana
Si pana acuma aceasta decizie , de ce nu a aparut , cum se face ca cand sa zicem ca o sa inceapa munca , apare ceva.Cat ne mai tineti asa?
23 mar 15:33
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
Stau si ma intreb, proiectul acesta are 15 ani de zile de cand se afla in Romania pus sub discutii , pana acuma in toti acesti ani , despre ce s-a discutat , pentru ca nu este posibil sa se tot amane ba cu una , ba cu alta.
23 mar 21:42
Votează email 0 email
Elena
Asa e, de ce nu ne arata nimeni procedurile, raportele de lucru, documentele de evaluare... Cum pot justifica anii astia, lipsa totala de masuri..
23 mar 12:04
Răspunde | Votează email 0 email
Sandra
@marian: avand in vedere ca ne da exemple de povesti unguresti, e clar ce spui tu.Ungaria inca mai viseaza la Ardeal si la bogatiile sale,dar noi trebuie sa ne vedem propriul interes. De a avea mai multi bani la buget si o titulatura de care sa fim mandri!
23 mar 11:08
Răspunde | Votează email -1 email
Marian Zaharia
De fapt, cred ca Laszlo Borbely nu poate trece peste originea sa si din aceasta cauza tot amana luarea unei decizii favorabile Romaniei.Va dati seama ca nu-i poate convine unui ungur ca tara noastra sa ajunga cel mai mare producator de aur din Europa!
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H