Borbely, despre Roşia Montană: Se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Bistriţa, că în cazul Roşia Montană se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna, fiindcă "nu este de ajuns o decizie a Consiliului Judeţean".

RomaniaTV.net
22 mart. 2012, 15:18
Borbely, despre Roşia Montană: Se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna

Borbely Laszlo a fost întrebat în ce stadiu este hotărârea privind devierea râului Corna.

„Am spus că nu e de ajuns o decizie a Consiliului Judeţean ca să deviezi un râu, trebuie hotărâre de guvern. Şi vom veni cu o hotărâre de guvern, care se pregăteşte în momentul actual, pentru devierea acestui râu„, a spus el.

Ministrul a declarat că nu Ministerul Mediului trebuie să fie iniţiatorul acestei hotărâri, ci cel al Economiei.

„Eu am transmis Ministerului Economiei acest punct de vedere. E Comisia tehnică – formată din nouă ministere şi care discută de o jumătate de an această problemă. Acum am dat dispoziţie la ei să o tranşeze”, a declarat el.

În ceea priveşte proiectul Roşia Montană, Borbely a declarat că pare a fi o poveste fără sfârşit.

„E un basm în limba maghiară – Povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată, tot reîncepe. Cred că şi cu Roşia Montană e la fel. După părerea mea, evident, va trebui luată o decizie. Dacă dai o licenţă în 2000, e o slăbiciune din partea Guvernului şi a autorităţilor să tărăgăneze 12 ani. E punctul meu de vedere personal”, a spus el.

Borbely şi-a exprimat şi poziţia în calitate de ministru al Mediului.

Nu am făcut altceva decât să respect legislaţia europeană în vigoare, care permite această tehnologie bazată pe cianură, în anumite condiţii. Dacă vom ajunge să propun acordul de mediu către Guvern (pentru că Guvernul va decide acest lucru), voi propune numai dacă sunt 100% convins nu numai că respectă cele mai bune practici UE, ci şi ceea ce le-am impus eu să respecte, să aibă cel mai modern sistem din UE care reduce concentraţia de cianură până la acel nivel care deja nu se mai poate măsura”, a spus ministrul.

El a declarat că sunt asemenea mine de aur în Suedia, în Finlanda, ţări care respectă foarte mult mediul.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar putea fi obligată să obţină, pe lângă acordul de mediu, un alt aviz ce se acordă doar prin hotărâre de Guvern, pentru devierea râului Corna, etapă obligatorie pentru realizarea proiectului minier în forma în care el a fost propus.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara, în 7 martie, pentru MEDIAFAX că această problemă a apărut din cauză că Directiva Europeană pentru Ape nu a fost transpusă foarte clar în legislaţia românească.

„Problema este că legislaţia în prezent nu clarifică precis după dimensiunea devierii unui râu dacă aceasta se autorizează la nivel local sau la nivel central. Parlamentul urmează să detalieze, din punct de vedere tehnic, ce înseamnă o deviere ce poate fi aprobată la nivel local şi ce înseamnă una de mai mari dimensiuni ce trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern”, spunea ministrul.

Acesta preciza că a făcut demersuri pe lângă parlamentarii din comisiile de specialitate să urgenteze transpunerea şi clarificarea prevederilor Directivei Europene, astfel încât să fie clar dacă, pentru devierea râului Corna, Roşia Montană Gold Corporation are nevoie de o hotărâre de Guvern sau îi este suficient avizul obţinut în prezent de la Consiliul Judeţean.

„După ce Parlamentul va clarifica aceste lucruri, Comisia de analiză tehnică din Ministerul Mediului va realiza în ce situaţie se află investitorul şi va stabili dacă, potrivit prevederilor legii, investitorul are sau nu are nevoie de acest nou aviz, de această hotărâre de Guvern”, declara Borbely.