Borcean, preşedinte CMR: Orice proiect ce scoate plata medicului de sub incidenţa legii penale, un pas bun

Orice proiect care izbutește să scoată de sub incidența legii penale modul în care medicul este plătit este un pas bun, a declarat, joi, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, referindu-se la posibilitatea legalizării plăților informale în sănătate.

22 oct. 2015, 17:42
Borcean, preşedinte CMR: Orice proiect ce scoate plata medicului de sub incidenţa legii penale, un pas bun

„Orice proiect care izbutește să scoată de sub incidența legii penale modul în care medicul este plătit este un pas bun, un pas înainte, atât pentru corpul profesional care se află acum sub sabia lui Damocles, cât și pentru pacienții noștri, pentru societate, care vor trebui sub o formă sau alta să recunoască valoarea socială a muncii noastre. Or, recunoașterea valorii sociale a profesionistului liberal nu se va face în niciun caz de către stat în următoarea etapă previzibilă din România — atâta vreme cât valoarea este aceea pe care o știți și dvs din Germania, Franța — ci se va face de către beneficiarii serviciilor acelei profesii, respectiv de către pacient, prin plată directă, într-o normă reglementată, prin plată pentru o asigurare privată, prin orice modalitate pe care legiuitorul o va găsi cu cale, oricum nu prin aceasta care se face astăzi”, a declarat Gheorghe Borcean, prezent joi la lucrările forumului internațional „Building Health”.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a anunțat pe 1 septembrie că se opune legalizării plăților informale în sănătate și a cerut Guvernului o reformă cuprinzătoare a sistemului de sănătate, bazată pe eficiență și finanțare sustenabilă.

Citeşte şi Buicu: Dezideratul de 6% pentru Sănătate poate fi atins printr-o creştere anuală a bugetului cu 0,5%