Boris Johnson, declaraţii scandaloase. Ar fi preferat „mormane de cadavre” decât un nou lockdown în Anglia

Boris Johnson ar fi sugerat că ar prefera să vadă „mormane de cadavre care să se adune cu miile” decât să decreteze o nouă carantină, în timpul unei discuții aprinse a guvernului din toamnă privind un nou lockdown, au declarat pentru BBC surse familiare cu conversația.

26 apr. 2021, 22:47
Boris Johnson, declaraţii scandaloase. Ar fi preferat „mormane de cadavre” decât un nou lockdown în Anglia

Informația a fost publicată luni de Daily Mail, dar premierul britanic Boris Johnson a negat că ar fi spus aşa ceva, subliniind că lockdown-ul a funcţionat. Liderul laburist Sir Keir Starmer s-a declarat „șocat” de această afirmație. „Toată lumea ar fi profund îngrijorată, nu în ultimul rând, toate acele familii care au pierdut pe cineva în pandemie”, a spus acesta.

Afirmația privind „mormanele de cadavre” ar fi fost făcută pe când guvernul a anunțat că va exista un al doilea lockdown în Anglia, după o creștere accentuată a cazurilor de coronavirus, potrivit presei britanice. Premierul ar fi fost îngrijorat de efectele pe care o asemenea măsură le va avea asupra economiei și a pacienților care au nevoie de îngrijiri medicale pentru afecțiuni non-Covid. Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a mai spus că afirmațiile apărute pe surse sunt false şi a subliniat: „Acest lucru este neadevărat și premierul a negat… Nu știu ca altcineva să fi făcut această declarație”.

Citeşte şi Războiul vaccinurilor între UE şi Marea Britanie ia amploare. Boris Johnson ameninţă cu blocaje, în timp ce Italia a găsit în depozite unu număr suspect de mare de vaccinuri AstraZeneca

Premierul a fost apărat și de șeful Cabinetului primului-ministru, Michael Gove, care le-a spus parlamentarilor că nu l-a auzit niciodată pe premier sugerând că „mormane de cadavre se pot aduna cu miile”. El a spus că a fost prezent în timpul convorbirilor despre lockdown, dar nu a auzit niciodată un limbaj de acest fel.

Dezvăluirile vin în contextul unui conflict public între Downing Street și fostul consilier al premierului, Dominic Cummings. Printre ele se numără relatări despre renovarea apartamentului lui Johnson din bani publici sau conversații cu omul de afaceri James Dyson în care îi promite să „rezolve” o problemă legată de taxe pentru angajaţii săi implicaţi în dezvoltarea de ventilatoare.

Citeşte şi Boris Johnson s-a vaccinat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca: „E cel mai bun lucru pe care îl puteți face”


loading...