Boris Johnson, despre criza din Afganistan. „Marea Britanie va colabora cu talibanii dacă va fi necesar”

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat vineri că Marea Britanie va colabora cu talibanii în cazul în care va fi necesar, după ce militanţii au preluat puterea în Afganistan. Şeful Guvernului de la Londra l-a apărat pe ministrul de Externe, după ce a fost criticat pentru modul în care a gestionat evacuarea cetăţenilor britanici şi a afganilor care au colaborat cu autorităţile britanice.
Filip Stan
20 aug. 2021, 23:38
Boris Johnson, despre criza din Afganistan.

Boris Johnson a făcut declaraţii despre modul în care se va poziţiona Marea Britanie, după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan.

”Ceea ce vreau să-i asigur pe oameni este că eforturile noastre politice şi diplomatice pentru a găsi o soluţie pentru Afganistan vor continua, desigur, în cooperare cu talibanii, dacă va fi necesar”, a declarat Boris Johnson, citat de Reuters.

Premierul britanic a catalogat situaţia de pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani disperaţi s-au înghesuit încercând să iasă din ţară, drept una care se îmbunătăţeşte ”uşor”.

Potrivit Agerpres, Guvernul de la Londra a anunţat că a asigurat evacuarea a 1.615 persoane începând de sâmbătă, inclusiv 399 de cetăţeni britanici şi persoanele aflate în întreţinerea lor, 320 de membri ai personalului ambasadei şi 402 afgani.

Întrebat dacă mai are încredere în ministrul de Externe, Dominic Raab, căruia i-a fost cerută demisia pentru modul în care a gestionat criza, Boris Johnson a răspuns: „Absolut”.

Guvernul său a fost aspru criticat pentru că nu a reuşit să anticipeze preluarea puterii de către talibani şi să evacueze mai mulţi britanici şi afgani din ţară încă de la început, temându-se pentru siguranţa lor.

Citeşte şi: OMS avertizează cu privire la o criză umanitară în Afganistan. Tone de materiale şi echipamente medicale nu pot intra în ţară

Ministrul britanic al Apărării îl acuză pe Donald Trump pentru situaţia din Afganistan

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, i-a atribuit luni fostului preşedinte american Donald Trump responsabilitatea pentru situaţia actuală din Afganistan, întrucât – în opinia sa – acordul de pace elaborat de fosta administraţie de la Washington în 2020 nu a făcut decât ‘să le dea un impuls’ talibanilor, relatează EFE.

Ministrul Ben Wallace a făcut această declaraţie pentru BBC în contextul în care guvernul de la Londra încearcă să repatrieze mii de britanici şi afgani care au ajutat la misiunea sa în Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul duminică.

Ministrul britanic al apărării a afirmat că acordul de pace negociat de Trump anul trecut, înainte de a părăsi Casa Albă, a pus bazele retragerii trupelor americane şi celor ale aliaţilor lor, după mai bine de 20 de ani de misiune în Afganistan.

‘Zarurile au fost aruncate atunci când Donald Trump a încheiat târgul’, a afirmat Wallace, în opinia căruia actualul preşedinte american Joe Biden ‘a moştenit’ această situaţie, după finalizarea foii de parcurs pentru ieşirea SUA din Afganistan.

‘Biden a moştenit un impuls, impulsul care a fost dat talibanilor, care i-a făcut să creadă că au câştigat războiul’, a afirmat ministrul conservator britanic, insistând că prăbuşirea guvernului de la Kabul, aflat acum în mâinile talibanilor, derivă din politica externă a lui Donald Trump.

‘Seminţele a ceea ce se întâmplă acum au fost plantate înainte ca Biden să intre în funcţie. Seminţele sunt reprezentate de acordul de pace impus în grabă, care nu a fost conceput în colaborare cu comunitatea internaţională’, a adăugat Wallace, citat de EFE.

Donald Trump îi cere demisia lui Joe Biden după victoria talibanilor în Afganistan

Donald Trump a estimat duminică că succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, ar trebui să demisioneze ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan, dar şi pentru gestionarea defectuoasă a altor dosare, precum cel al pandemiei, conform AFP.

‘Este timpul ca discreditatul Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar şi din cauza creşterii ameţitoare a COVID-ului, a dezastrului de la graniţă, a suprimării independenţei noastre energetice şi a paraliziei economiei noastre’, a scris fostul preşedintele republican.

Citeşte şi: Vladimir Putin atacă SUA în prima declaraţie pe tema Afganistanului: „Este o lecţie că propriile valori nu trebuie impuse altor ţări”

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa