OMS avertizează cu privire la o criză umanitară în Afganistan. Tone de materiale şi echipamente medicale nu pot intra în ţară

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis vineri că actuala situație de securitate din Afganistan, generată de criza politică declanşată după ce talibanii au preluat din putere, împiedică livrarea unui ajutor umanitar vital pentru afgani.

20 aug. 2021, 20:27
OMS avertizează cu privire la o criză umanitară în Afganistan. Tone de materiale şi echipamente medicale nu pot intra în ţară

Afganistanul suferea de o criză umanitară majoră încă dinaintea haosului creat de talibani, milioane de oameni bazându-se pe ajutorul internațional. Directorul regional pentru Urgență al OMS, Richard Brennan, a declarat că organizația are tone de materiale și echipamente medicale care urmau să sosească săptămâna aceasta.

Dar acum nu avem cum să-i aducem în țară, deoarece niciun avion comercial nu are voie să sosească în aeroportul din Kabul. Operațiunea aeriană majoră pe care o vedeți acum la aeroport este concepută exclusiv pentru a scoate oamenii, nu pentru a primi provizii”, a afirmat Brennan.

Oficialul OMS a spus că peste 80 de milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară. „Aceste nevoi cresc și acum capacitatea noastră de a răspunde acestor nevoi este în scădere”, a explicat Richard Brennan, citat de BBC.

În tot acest timp, talibanii şi-au intensificat căutarea celor care au lucrat pentru forţele NATO sau pentru fostul guvern afgan, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite. Într-un document citat de BBC este precizat că militanţii au mers din uşă-n uşă pentru a-i găsi pe foştii colaboratori ai forţelor aliate şi au ameninţat familiile acestora. De la preluarea puterii, pe 15 august, gruparea radicală a încercat să asigure afganii că nu vor exista represalii, însă temerile cresc tot mai mult în rândul populaţiei.

Citeşte şi Vladimir Putin atacă SUA în prima declaraţie pe tema Afganistanului: „Este o lecţie că propriile valori nu trebuie impuse altor ţări”

Avertismentul că talibanii vizează „colaboratorii” a venit într-un document confidenţial al RHIPTO Centrul Norvegian pentru Analiză Globală, care oferă informaţii pentru ONU. „Există mulţi oameni care sunt în prezent vizaţi de talibani şi ameninţarea este cât se poate de clară”, a declarat Christian Nellemann, care conduce organizaţia care a realizat raportul. „Este scris că, dacă nu se predau, talibanii vor face arestări şi vor pune sub acuzare, vor interoga şi pedepsi membrii familiilor în locul acelor indivizi”. El a avertizat că oricine se află pe lista talibanilor este în mare pericol şi că vor avea loc execuţii în masă.

În acest timp, puterile străine îşi continuă eforturile de a-şi evacua din Afganistan cetăţenii. Un oficial al NATO a spus vineri că mai mult de 18.000 de oameni au fost evacuaţi în ultimele cinci zile de pe aeroportul din Kabul.

Citeşte şi Imagini terifiante în Afganistan după ce talibanii au preluat puterea. Poliţist îngenuncheat şi împuşcat VIDEO