Boris Johnson îi ia faţa lui Klaus Iohannis. Fostul premier britanic are şanse mari să devină secretarul general al NATO

Premierul britanic interimar Boris Johnson ar putea deveni secretar general al NATO, scrie ziarul britanic The Telegraph. Actualul deţinător al funcţiei, Jens Stoltenberg îşi va mai exercita mandatul până în septembrie 2023.

27 iul. 2022, 11:34
Boris Johnson îi ia faţa lui Klaus Iohannis. Fostul premier britanic are şanse mari să devină secretarul general al NATO

Boris Johnson va părăsi postul de prim-ministru britanic pe 6 septembrie. După aceea, „își poate reîncărca bateriile pentru o perioadă”, scriu cei de la The Telegraph. Candidatura sa pentru postul de secretar general al NATO a fost mult timp luată în considerare, iar motivul pentru aceasta este neîncrederea Statelor Unite în liderii Uniunii Europene, cred jurnaliştii.

Parlamentarul britanic Richard Drax a declarat că îl sprijină pe Johnson în această candidatură. „Orice britanic remarcabil ar fi o alegere minunată. Dacă acesta este într-adevăr ceea ce Boris Johnson vrea să facă, bineînțeles că îl voi sprijini”, a spus el.

Conservatorul britanic Mark Francois este de părere că oamenii se vor certa probabil ani de zile pe tema moștenirii lăsate de Boris Johnson, dar singurul lucru care este incontestabil este sprijinul său absolut neclintit pentru Ucraina, iar asta l-ar recomanda fără dubii pentru poziţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

Citeşte şi Mircea Geoană a dezvăluit ce şanse are Klaus Iohannis să ocupe o funcție de conducere în NATO

Pe de altă parte, fostul comandant al armatei britanice, Lord Dannatt, spune că nu va susține candidatura lui Boris Johnson, din cauza caracterului său. „Fără îndoială, a făcut multe lucruri bune, iar sprijinul nostru deplin pentru Ucraina este pur și simplu fantastic. Dar mi-e teamă că sunt lucruri personale, lipsă de onestitate, lipsă de încredere. Sincer să fiu, nu vrem să-l expunem pe Boris Johnson pe arena internațională pentru a fi ţinta unor noi glume. Face de rușine națiunea britanică”, a spus Dannatt.

Printre candidaţii la succesiunea lui Jens Stoltenberg se află preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul olandez Mark Rutte, dar şi câteva femei, printre care fosta preşedintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, premiera estoniană Kaja Kallas, dar şi și fosta președintă a Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović.

Citeşte şi EXCLUSIV | Victor Ponta, umilit pe aeroport după ce zborul a fost anulat. „Eram cu copiii treziţi de la 4 dimineaţa. Nu se ocupă nimeni din statul român. Iohannis e interesat să-şi găsească post la NATO”