Boris Johnson recunoaşte că Marea Britanie antrenează militari ucraineni pe teritoriul său: „Instruim ucraineni atât în Polonia, cât şi în Regatul Unit”

Premierul Marii Britanii Boris Johnson a afirmat, într-o vizită în capitala Indiei, New Delhi, că Regatul Unit ar urma să doneze Poloniei tancuri, în compensaţie pentru tancuri de construcţie sovietică pe care Varşovia ar urma să le furnizeze Ucrainei.

22 apr. 2022, 17:16
Boris Johnson recunoaşte că Marea Britanie antrenează militari ucraineni pe teritoriul său: „Instruim ucraineni atât în Polonia, cât şi în Regatul Unit”

Boris Johnson a mai declarat şi că militari ucraineni sunt instruiţi în Marea Britanie în utilizarea vehiculelor blindate pe care Londra le va furniza Kievului pentru a contracara invazia rusă.

”Avem în vedere să trimitem tancuri Poloniei, pentru a ajuta la trimiterea unor dintre (tancurile) lor (de tip) T-72 în Ucraina”, a anunţat vineri, într-o confernţă de presă, la New Delhi, premierul brtanic.

„Pot spune că instruim acum ucraineni în Polonia să utilizeze apărări antiaeriene şi în ţară (Marea Britanie) să utilizeze vehicule blindate”, le-a mai spus Boris Johnson jurnaliştilor britanici care îl însoţesc în vizita în India, potrivit Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt al lui Johnson, citat joi seară de media din insulă, „două duzini” de militari ucraineni se află în prezent în Marea Britanie în acest cadru.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu, despre donarea avioanelor MiG 21 Ucrainei: „România este un stat extrem de responsabil faţă de sprijinirea Ucrainei, dar nu e bine să vorbim public despre aceste lucruri”

„Acţionăm concertat cu aliaţii noştri pentru a furniza noi tipuri de echipament pentru care ucrainenii nu au poate experienţă. Este deci raţional ca ei să primească instruirea necesară spre a le putea utiliza cât mai bine”, a adăugat premierul.

„Lucrăm pur şi simplu împreună cu aliaţii noştri pentru a da Ucrainei instrumentele pentru a se apăra”, a mai spus Boris Johnson, minimalizând îngrijorările că această iniţiativă ar putea fi percepută de Rusia drept o escaladare.

În timpul vizitei din 9 aprilie la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, Boris Johnson s-a angajat să furnizeze Ucrainei 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă în cadrul unui ajutor militar britanic ce mai include peste 10.000 de rachete antitanc.

Citeşte şi: Premierul Ucrainei, Dmitro Kuleba, după vizita la Bucureşti: „Războiul este momentul adevărului, iar România şi-a arătat faţa de prieten”