Borșul alimentul-minune cu efecte curative miraculoase. Cum prepari rețeta autentică pe care orice gospodină trebuie să o știe

Borșul făcut în casă are calități curative extraordinare, fiind foarte eficient pentru detoxifierea organismului, dar și pentru ameliorarea altor afecțiuni, precum insomnia sau durerile de cap.

22 ian. 2022, 21:43
Borșul alimentul-minune cu efecte curative miraculoase. Cum prepari rețeta autentică pe care orice gospodină trebuie să o știe

Pentru orice borș ai nevoie mai întâi târâțele, acele elemente care rămân în fundul putinei cu borș după acrirea acestui.  După ce faci primele tărâțe, le păstrezi și le refolosești la următoarea tranșă de borș.

Cel mai eficient ingredient pentru imunitate, recomandat de Mihaela Bilic. Îl ştie de la bunica ei

Ingrediente:

  • o cană de tărâțe de grâu
  • o cană de mălai 5-6 felii de pâine neagră
  • apă plată sau de izvor

Peste tărâțele de grâu se pune apă caldă, cât cuprinde și se lasă peste noapte. A doua zi se pune apă fierbinte (chiar dacă e apă plată, o fierbi și apoi o lași la răcit) peste amestec, într-un borcan de sticlă, neapărat, de 5 l. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, cu coadă lungă, apoi se acoperă cu o farfurioară și se lasă la cald să se acrească 1-2 zile.

E bine să mai amesteci o dată pe zi. Când este mai rece în bucătărie, pune-l lângă o sursă de căldură, ca să se acreasă mai repede. Pentru culoare se pot pune câteva felii de sfeclă roșie. Pentru aromă, frunze de luștean. Dar nu e obligatoriu.

Borșul de casă este un leac minunat pentru pentru combatera anemiei, sinuzită, tuberculoză, indigestie, bronșită, astm oboseală cronică.

Este foarte bogat în  vitaminele din complexul B, inclusiv vitamina B12, precum și minerale: calciu, seleniu, zinc, magneziu.

Borșul mai conține și vitamina C, minerale, carbohidrati, aminoacizi, vitaminele D si H, enzime, minerale si oligoelemente precum seleniul si cromul. Acesta este extrem de nutritiv si combate slabiciunea si oboseala.

Popular, este un remediu renumit în cazuri de indigestie, în primul rând datorită aportului de probiotice naturale, dar și pentru că ajută la eliminarea toxinelor din corp. Borșul poate fi folosit și în cure de slăbire, stimulând arderea grăsimilor.

Indigestiile, constipația și diareea pot fi combătute prin consumul zilnic de borș de casă. Dacă urmezi o cură pe baza de borș, vei reuși să reglezi tranzitul intestinal și să ameliorezi problemele gastrointestinale.

Pentru a beneficia de bacteriile probiotice din borș, acesta trebuie consumat ca atare. Atunci când este fiert în ciorbe, borșul isi pierde calitățile probiotice, însă are în continuare o serie de efecte benefice pentru sănătate.

Borșul tradițional poate fi folosit ca adjuvant în tratarea cancerului de colon și a tuberculozei, scade tensiunea arterială, reduce colesterolul, previne tromboza și infarctul miocardic, tratatează insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronică, dischineziile biliare, bolile respiratorii cronice, detoxifică organismul, calmează durerile de ficat și de bilă.

Greşelile majore atunci când facem ciorbă. Aceste două ingrediente strică tot gustul

Borșul este folosit în poporși pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii precum bronșitele sau astmul.

Epuizarea fizică este și ea combătută prin consumul de borș.

Indiferent de afectiunile pentru care este folosit borșul, acesta este administrat mai multe zile la rând, sub forma de cură ce poate ține de la o săptămână până la câteva luni.

Borșul mai este renumit și pentru combaterea mahmurelii. Acesta nu numai că ameliorează simptomele neplăcute ce apar în urma consumului abuziv de alcool (greața, dureri de cap, senzație de slăbiciune), ci are și abilitatea de a accelera ameliorarea mahmurelii.