Boşcodeală, arbitru în RĂZBOIUL BARONILOR PSD dintre Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu

Rivalitatea dintre preşedinţii CJ Constanţa şi CJ Vrancea, Nicuşor Constantinescu, respectiv Marian Oprişan a dus la o nouă confruntare, după competiţia pentru şefia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene. Cei doi candidează pentru postul de vicepreşedinte PSD pentru regiunea de sud-est. Cel care va decide câştigătorul poate fi primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală.

RomaniaTV.net
20 apr. 2013, 09:14
Boşcodeală, arbitru în RĂZBOIUL BARONILOR PSD dintre Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu

Alegerea vicepreşedinţilor regionali ai PSD este, cu câteva excepţii, dinainte jucată, în majoritatea regiunilor existând candidaţi unici. Cel mai interesant duel este cel dintre Oprişan şi Constantinescu. Încă din prima zi a Congresului PSD, cei doi îşi numărau voturile pe care pot miza.

Oficial, există şi un al treilea candidat, Constantin Boşcodeală, primarul Buzăului, însă acesta nu îşi face iluzii că ar putea să-i depăşească pe cei doi. Conform unor surse social-democrate, voturile din regiunea de sud-est sunt împărţite în majoritatea lor între Oprişan şi Constantinescu. Astfel Oprişan mizează pe voturile delegaţilor din Vrancea, Galaţi şi o majoritatea celor din Brăila, în timp ce Nicuşor Constantinescu are asigurate voturile din Constanţa şi Tulcea.

În acest context, poziţia lui Boşcodeală poate fi decisivă, candidatura sa fiind una de faţadă. „Oprişan are prima şansă că adună voturi din Brăila mai multe decât Constantinescu. Depinde ce decide Boşcodeală”, a declarat un social-democrat.

Situaţia este complicată de faptul că nu se ştie cu certitudine dacă pesediştii buzoieni vor vota cum li se spune. Potrivit aceloraşi surse, filiala este divizată în ceea ce priveşte susţinerea pe care ar fi dispuşi să o acorde unuia dintre cei doi candidaţi cu şanse reale. Nici măcar Boşcodeală nu este sigur că va fi ascultat de către oamenii săi. „E foarte greu să prevezi cum va vota Buzăul”, au declarat surse din PSD

Disputa este una foarte importantă în contextul discuţiilor despre regionalizare. Cel care va câştiga postul de vicepreşedinte va avea un ascendent serios în ceea ce priveşte stabilirea capitalei viitoare regiuni de sud-est: Constanţa sau Focşani. Deocamdată, Oprişan a câştigat prima rundă la şefia UNCJ.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi-a ales, pe 14 martie, noua conducere, în funcţia de preşedinte al UNCJR fiind validat Marian Oprişan, iar pentru funcţiile de vicepreşedinte şefi de consilii judeţene din partea PNL, PSD şi UDMR.

Preşedinţii de CJ membri ai PSD, reuniţi, cu o zi înainte, la Senat, au decis, cu 16 voturi „pentru” şi 6 voturi „împotrivă”, să susţină candidatura lui Marian Oprişan la şefia UNCJR, la alegerile care urmau să aibă loc în cursul zilei de joi.

În condiţiile în care în UNCJR sunt 23 de preşedinţi de CJ membri ai PSD, funcţia de preşedinte a revenit candidatului susţinut de aceştia, respectiv Marian Oprişan.

La vremea respectivă, Nicuşor Constantinescu a spus că a pierdut în faţa lui Oprişan datorită faptului că a deranjat puterea şi conducerea partidului în chestiunea arieratelor admnistraţiilor locale.