Bostan: Normele de aplicare a pachetului privind achiziţiile publice, aprobate în şedinţa de Guvern din 2 iunie

Normele de aplicare a noului pachetului legislativ privind achizițiile publice urmează să fie aprobate în ședința de Guvern din 2 iunie iar procedurile de achiziție în desfășurare se derulează fără impedimente, a declarat luni, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, într-o conferință de presă.
Filip Stan
30 mai 2016, 17:09
Bostan: Normele de aplicare a pachetului privind achiziţiile publice, aprobate în şedinţa de Guvern din 2 iunie

Noul pachet legislativ privind achizițiile publice a fost publicat în Monitorul Oficial pe 23 mai anul acesta și a intrat în vigoare acum 6 zile. Pentru utilizarea corespunzătoare a SEAP este necesară aprobarea și publicarea normelor de aplicare a noului pachet legislativ privind achizițiile publice. Normele de aplicare urmează a fi aprobate în ședința de Guvern din 2 iunie‘, a precizat ministrul Comunicațiilor.

Potrivit sursei citate, Agenția pentru Agenda Digitală a pregătit din timp actualizarea noilor funcționalități SEAP potrivit cerințelor noii legislații iar după apariția acestor norme se vor putea demara noi proceduri de achiziție conform legislației aprobate.

Se fac testări de funcționalitate pe noul pachet legislativ, procedurile de achiziție aflate în desfășurare se derulează fără impedimente conform vechii legislații. Știrea că sistemul achizițiilor publice ar fi blocat este falsă‘, a subliniat Marius Bostan.

Ministrul de resort a explicat, totodată, că, după intrarea în vigoare a pachetului de norme, vor putea fi demarate achiziții ce depășesc pragul cumpărării directe conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice (23.227.215 lei, pentru contractele de achiziție publică/acordurile-cadru de lucrări, 600.129 lei, pentru contractele de achiziție publică/acordurile-cadru de produse și de servicii, 3.334.050 lei, pentru contractele de servicii care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice — n.r.).

Ministrul Comunicațiilor a reamintit că directivele privind achizițiile publice au fost aprobate de Comisia Europeană în 18 aprilie 2014 iar Guvernul României de la acea dată știa cu mult înainte că va avea de transpus aceste directive. ‘Pachetul de legi care asigură transpunerea acestora a fost transmis spre Parlament după un an și șase luni. După circa șapte luni de dezbateri, legile au fost publicate în Monitorul Oficial’, a mai spus Marius Bostan.

Conforma acestuia, hotărârile care vor intra spre aprobare în ședința Executivului din 2 iunie au peste 140 de pagini și au făcut obiectul unei proceduri de preconsultare publică începând cu 15 ianuarie 2016. Conform ministrului, au fost peste 800 de amendamente inserate.

Agenția Națională pentru Achiziții Publice a anunțat săptămâna trecută că Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) nu va fi funcțional în perioada 26 mai — 15 iunie, din cauza unor disfuncționalități de natură tehnică și operațională de la nivelul sistemului apărute odată cu intrarea în vigoare a noilor legi în domeniul achizițiilor publice.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat, luni, că dezastrul administrativ generat de întreruperea Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), „din cauza exclusivă a incompetenței Guvernului de tehnocrați”, este cel mai întemeiat și corect motiv pentru depunerea unei moțiuni de cenzură imediat după 15 iunie.

Potrivit acestuia, transpunerea directivelor europene privind achizițiile publice a fost realizată de Guvern în cursul anului 2015, fiind trimis în Parlament sub forma pachetului legislativ în luna octombrie.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică