Boxul, ameninţat cu excluderea de la Jocurile Olimpice. CIO i-a dat ultimatum federaţiei internaţionale

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a datun ultimatum Federaţiei internaţionale a boxului amator (AIBA), ameninţând că îi va retrage recunoaşterea olimpică "dacă problemele de guvernanţă nu vor fi rezolvate".

04 oct. 2018, 07:12
Boxul, ameninţat cu excluderea de la Jocurile Olimpice. CIO i-a dat ultimatum federaţiei internaţionale

Fără să citeze numele uzbecului Gafur Rahimov, unicul candidat la preşedinţia AIBA, după respingerea candidaturii fostului boxer kazah Serik Konakbaev, CIO şi-a exprimat „preocupările legate în special de circumstanţele stabilirii listei electorale„.

Dacă problemele de guvernanţă nu vor fi rezolvate corect„, la viitorul congres al AIBA, programat pe 2 şi 3 noiembrie la Moscova, „prezenţa boxului în programul olimpic şi chiar recunoaşterea AIBA de către CIO ca Federaţie internaţională sunt ameninţate”, a adăugat CIO în comunicatul publicat la finalul primei zile a reuniunii Comitetului său Executiv.

Locul boxului la Jocurile Olimpice de vară ediţia 2020 de la Tokyo „este în pericol”, a subliniat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, în faţa presei. „Însă vom aştepta congresul AIBA pentru a lua măsuri şi vom face totul pentru ca sportivii să poată participa la JO”, a adăugat el.

Comisia electorală a AIBA a respins candidatura singurului rival al lui Rahimov, Serik Konakbaev, vicecampion olimpic la Moscova, în 1980, sub drapelul Uniunii Sovietice. Konakbaev, care urma să beneficieze de susţinerea a 20 de federaţii, intenţionează să conteste această decizie, conform unei surse apropiate de AIBA, însă, dacă nu va obţine câştig de cauză, Rahimov va deveni preşedinte al Federaţiei internaţionale fără să mai participe la alegeri, cu ocazia Congresului de la Moscova, din 2 şi 3 noiembrie. Codul electoral al AIBA prevede că, atunci când există un singur candidat, nu mai este necesară organizarea votului, candidatul respectiv fiind declarat câştigător.

La sfârşitul lunii august, într-un demers neobişnuit pentru forul olimpic, directoarea însărcinată cu etica şi conformitatea din cadrul CIO, franţuzoaica Paquerette Girard Zappelli, i-a trimis un email lui Rahimov, îndemnându-l să nu se prezinte la alegeri. „Doar candidaţii care au o situaţie în totalitate clară pot spera la un mandat de preşedinte”, a scris doamna Girard Zappelli în documentul respectiv.

În iulie, CIO a menţinut suspansul în privinţa plăţii ajutoarelor sale financiare către AIBA, din cauza „preocupărilor legate de un anumit număr de puncte cheie, precum guvernanţa, etica şi gestiunea financiară”.

AIBA se confruntă de mai multe luni cu probleme de guvernanţă, care au condus la demisia fostului său preşedinte, taiwanezul Ching-Kuo Wu, acuzat de anumiţi aliaţi ai lui Rahimov că ar fi pus în pericol sănătatea financiară a federaţiei. Marţi, Comitetul Executiv al AIBA a pronunţat o suspendare pe viaţă împotriva lui Wu pentru „gestiune financiară defectuoasă”. Oficialul taiwanez este în continuare membru al CIO.

Fostul director general, sud-coreeanul Ho Kim, a primit la rândul său o sancţiune similară. Cele două decizii urmează să fie validate de către congresul AIBA. Ho Kim a susţinut recent candidatura rivalului lui Rahimov.