Brăila: Lacul Sărat a îngheţat, transformându-se într-un patinoar natural

Lacul Sărat din stațiunea cu același nume, care are un grad ridicat de salinitate, a înghețat din cauza temperaturile extrem de scăzute înregistrate în ultimele zile, fiind pentru a patra oară în ultimii ani când suprafața acestuia s-a transformat într-un patinoar natural.

10 ian. 2017, 17:32
Brăila: Lacul Sărat a îngheţat, transformându-se într-un patinoar natural

Stratul de gheață care se formează la suprafața lacului are o grosime de 15-20 centimetri. Potrivit specialiștilor, acest fenomen este unul natural și se întâmplă deoarece, la temperaturi joase, soluția sărăturată a apei coboară pe fundul lacului și salinitatea scade la suprafață, ceea ce permite înghețarea apei.

”Înghețarea Lacului Sărat este un fenomen natural. Asta se întâmplă deoarece iarna, în momentul în care scad temperaturile, scade și solubilitatea sărurilor minerale în apă. Sărurile minerale se depun pe fundul lacului și deasupra rămâne o suprafață de 15-20 cm cu apă aproape dulce, puțin sălcie. La fundul lacului salinitatea este foarte mare și acolo apa nu îngheață”, a explicat, pentru AGERPRES, administratorul bazei de tratament și plajei din Lacu Sărat, Ion Tănase

Pentru ca tratamentul cu nămolul sapropelic folosit în ameliorarea reumatismului să nu fie întrerupt, angajații bazei balneoclimaterice îl extrag zilnic, făcând copci în gheața de la suprafața lacului.

Stațiunea Lacul Sărat, cunoscută în întreaga lume ca un izvor de sănătate și relaxare, este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanță de municipiul Brăila, de care este legată printr-o linie permanentă de tramvai construită încă din anul 1900 și printr-o linie de autobuz.

Complexul balnear cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună și sală de gimnastică și oferă, suplimentar, facilități de balneație liberă, cu băi de soare și nămol. Stațiunea are, în prezent, o capacitate de 250 locuri și este deschisă indiferent de anotimp.

Conform specialiștilor, datorită conținutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul ameliorează afecțiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toată țara vin aici la tratament. Lacul conține importante rezerve de nămol sapropelic și de apă minerală hipertonică, cu compuși ai sulfului, clorului, magneziului și bromului, cu mineralizare de 70-84 g/litru.