Brânza topită de la Hochland are mai multe ingrediente decât te-ai fi așteptat. Care sunt cele mai nocive dintre ele

Brânza topită de la Hochland este un produs extrem de popular în rândul consumatorilor români, fiind prezentă în majoritatea magazinelor alimentare și supermarketurilor din țară, la un preț foarte convenabil.
Filip Stan
26 sept. 2024, 16:51
Brânza topită de la Hochland are mai multe ingrediente decât te-ai fi așteptat. Care sunt cele mai nocive dintre ele

Brânza Hochland este una dintre cele mai cunoscute tipuri de brânză pe care o folosesc românii, mai ales la micul dejun. Românii o includ frecvent în sandvișuri, o utilizează în diverse preparate sau o consumă simplu, fiind apreciată pentru gustul plăcut. Cu toate acestea, puțini dintre aceștia sunt conștienți de ingredientele pe care le conține, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra sănătății.

Ce ingrediente nocive conține brânza Hochland

Conform unor analize recente realizate de experți în industria alimentară, brânza topită de la Hochland, în special varianta cu șuncă, conține nu mai puțin de 25 de ingrediente, dintre care aproape jumătate sunt aditivi alimentari, cunoscuți sub denumirea de „E-uri”. Acest lucru a fost descoperit în urma unei investigații realizate de reporteri BZI, în colaborare cu specialiști, asupra acestui produs specific: brânza topită cu șuncă, ambalată în pachete de 140 de grame și vândută la prețul de 6,99 lei în magazinele Kaufland.

Eticheta produsului arată că brânza topită cu șuncă de la Hochland este obținută prin topire și are un conținut de grăsime de minimum 38%, iar aproximativ 47% din compoziția sa constă în diverse brânzeturi. Alte ingrediente includ lapte degresat, lapte praf degresat, șuncă (5%), apă, sare, amidon, arome, dextroză, fibre de citrice, proteină colagenică din porc, extract de condimente, acerola deshidratată, condimente, culturi lactice, unt, săruri de topire, corectori de aciditate, aromă de fum și sare afumată.

”Brânza topită este o varietate de brânză procesată la căldură împreună cu alte ingrediente pe bază de lapte, emulsificatori, uleiuri vegetale saturate, sare, coloranţi alimentari, uneori şi zer şi/sau zahăr. A fost inventată în secolul trecut în Elveţia, însă a cunoscut succesul în America, atunci când James Kraft a inclus-o în producţia de masă la scurt timp după al Doilea Război Mondial. Sărurile de topire folosite în procesarea brânzei topite sunt difosfaţii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfaţii de sodiu (E 339), citraţii potasici (E 332), citraţii sodici (E 331) şi citraţii de calciu (E 333)”, conform specialiștilor DSVSA Iași.

Citește și: Boala românului trecut de 40 de ani. Peste 10% din populație suferă de afecțiuni respiratorii

Celule din brânza topită pot provoca cancer

”Poate produce cancer în urma interacțiunii cu proteinele din alimente, reacție ce duce la formarea nitrozaminelor (substanțe posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formată, producătorii din industria alimentară adaugă în produse vitamina C (acid ascorbic) și vitamina E (tocoferol).

Toate aceste E-uri din brânza topită fac parte din categoria E-urilor suspecte, care pot provoca reacții alergice, înrăutățirea astmului. Mai există un motiv pentru care brânza topită poate fi considerată riscantă pentru organism: glutamatul monosoic E 621 care este un potențiator de aromă și poate crea dependență, stimulând apetitul. Compuşii de degradare metabolică ai glutamatului au efecte neurotoxice și pot produce dureri de cap, slăbiciune, greață, modificări de ritm cardiac”, mai spun specialiștii din Iași.

Citește și: Mihaela Bilic a făcut anunțul despre Pepsi și Cola. Ce se întâmplă când le consumi: „Eu le-am spus ADIO. Le consumam în loc de apă”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Cine nu mai primeşte alocaţie pentru copii în luna mai 2025. Regula de care puţini părinţi au habar
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici