Brave: noua imagine a prinţesei Disney e la noi pe ecrane

Copiii secolului XXI nu se identifică, probabil cu Albă ca Zăpada dar sigur se regăsesc în personajul pe care studiourile Disney-Pixar îl lansează pe 17 august în cinematografele de la noi.

17 aug. 2012, 11:58
Brave: noua imagine a prinţesei Disney e la noi pe ecrane

BRAVE, este noua animaţie pe care creatorii de la Disney-Pixat o pun la dispoziţia copiilor din lumea întreagă. Prinţesa Brave, Rebelle cum a fost ea botezată în Franţa şi Neînfricata de la noi, este ceea ce azi mai toate fetele şi femeiele îşi doresc să fie, tind să fie şi chiar sunt-libere, independente, războinice, care îşi provoacă detinul şi limitele orgoliului. Dacă încercaţi un joc al amintirilor şi puneţi faţă în faţă prinţesele Disney din epoca lor de aur, cele cu care am crescut şi noi, veţi vedea că ele sunt imaginea timpurilor în care au apărut pe piaţă. Aşa că, Neînfricata noastră, Merinda este o tânără temperamentală, care ştie să mânuiască bine arcul cu săgeţi, care nu are nici un gând să se mărite , spre disperarea Reginei-mame, o jună roşcată cu un păr rebel aidoma caracterului ei. Singura relaţie a personajului şi implicit a filmului cu basmul este plasarea acţiunii în Scoţia medievală, unde cutumele şi tradiţiile sunt atotstăpânitoare. Şi de această dată cei de la Pixar îşi demonstrează măiestria în a creea autenticitatea decorurilor şi peisajelor specific scoţiene, de unde evident nu lipseşte kilt-ul.

Seria prinţeselor Disney este deschisă în 1937 de Albă Ca Zăpada, tânăra dulce, simbol al frumuseţii dar şi a naivităţii care le-a  spus mult timp fetelor din lumea întreagă că undeva este un Prinţ gata să le salveze. În 1950, Disney lansează prinţesa emblematică, Cenuşăreasa, juna care este considerată clasica genului. Întruchipa modelul anilor de după război, iar mult timp tinerele şi-au tot pierdut pantoful în speranţa că un Prinţ îl va găsi şi astfel va ajunge la ele. Unele chiar au reuşit. De la Aurore din Frumoasa din Pădurea Adormită, la Ariel din Mica Sirenă, Belle din Frumoasa şi Bestia, Disney începe să fie din ce în ce mai pasionat de modelul tinerelor dârze care nu mai au nici un chef să fie supuse părinţilor, uitând pentru totdeauna de naivitate şi gingăşie. Iar globalizarea ajunge şi la poveştile din Disney, aşa că în 1992 Jasmine este prima prinţesă care vine din Orient, imaginea tinerei care refuză să se supună cutumelor şi Sultanului. Pocahontas, este tânăra prinţesă indiană lansată pe piaţă în 1995 şi care luptă pentru o cauză nobilă, pentru salvarea poporului ei. În 1998, cel de al 54-lea lung metraj de la Disney o prezintă pe Mulan prinţesa venită pe marile ecrane din China Imperială, cea care se luptă aidoma unui bărbat şi care întruchipează soldatul-femeie.

Nu rataţi Brave. Chiar şi pentru a vă acomoda puţin cu noul stil.