Brazilia: Dilma Rousseff nu scapă de procedura de destituire din funcţia de preşedinte al ţării

O comisie specială a Senatului brazilian a votat joi pentru destituirea președintei de stânga suspendate, Dilma Rousseff, în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.

RomaniaTV.net
04 aug. 2016, 18:47
Brazilia: Dilma Rousseff nu scapă de procedura de destituire din funcţia de preşedinte al ţării

„Rezultatul este de 14 voturi la 5” pentru destituire, a declarat senatorul Raimundo Lira, un susținător al președintelui interimar Michel Temer, care conduce lucrările comisiei.

Acest vot deschide calea către un verdict final în cazul președintei suspendate, care va fi dat de plenul Senatului, la sfârșitul lui august, la câteva zile după încheierea JO 2016.

Potrivit majorității analiștilor, președinta suspendată are puține șanse să inverseze această tendință și să-și salveze mandatul.

Citeşte şi Ghid de călătorie pentru Olimpiada de la Rio, lansat de MAE

Președinta de stânga a fost suspendată din funcție la 12 mai de către Senat și fostul său vicepreședinte devenit rival, Michel Temer, a deținut de atunci președinția Braziliei cu titlu interimar.

În această calitate, Temer, în vârstă de 75 de ani, va declara deschise Jocurile Olimpice de la Rio vineri seară, pe stadionul Maracana, în prezența a 45 de șefi de stat și de guvern.

Citeşte şi Adevăratul motiv pentru care Simona Halep nu merge la Olimpiadă

Dilma Rousseff a decis să nu participe la ceremonie, ca și mentorul său politic, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care a avut o contribuție esențială la atribuirea JO Rio de Janeiro, primul oraș din America de Sud care organizează jocurile de vară.

Președinta Dilma Rousseff, realeasă pentru un al doilea mandat de patru ani la finalul lui 2014, este acuzată de manipularea conturilor publice și de semnarea unor decrete care au angajat cheltuieli neprevăzute în buget fără a cere acordul prealabil al parlamentului.

Ea neagă că ar fi comis vreo neregulă și denunță o lovitură de stat instituțională urzită de vicepreședintele Temer și de dreapta braziliană.