Brazilia: Senatul declanşează un proces de destituire a şefului statului, Dilma Rousseff

Senatul Braziliei s-a pronunțat marți noaptea în favoarea procesului de destituire a președintelui țării, Dilma Rousseff, ceea ce ar putea duce la eliberarea sa definitivă din această funcție.

10 aug. 2016, 06:15

Cu 59 de voturi pentru și 21 împotrivă, senatorii brazilieni s-au declarat pentru procedura de destituire a Dilmei Rousseff, suspendată din luna mai din funcția de preşedinte al Braziliei după ce a fost acuzată că ar fi „cosmetizat” conturile publice.

Vicepreședintele Michel Temer, membru al partidului de centru, PMDB, asigură interimatul președinției Braziliei, care face parte din Partidul Muncitorilor, începând cu data de 12 mai, după ce Senatul țării a suspendat-o pe Dilma Rousseff.

Decizia senatorilor este urmarea dezvăluirii unui raport, săptămâna trecută, potrivit căruia Rousseff ar fi încălcat Constituţia manipulând conturile publice în vederea facilitării obţinerii de către preşedintă a realegerii sale în fruntea ţării, în 2014.

Citeşte şi Brazilia: Dilma Rousseff nu scapă de procedura de destituire din funcţia de preşedinte al ţării

Opoziţia o acuză pe Dilma Rousseff că ar fi determinat băncile de stat să suporte cheltuieli suplimentare care nu figurau în buget în perioada 2014-2015.

Marşuri de susţinere, dar şi proteste

Mii de protestatari au ieşit pe străzile din Sao Paulo, organizînd marşuri de susţinere a şefei statului împotriva căreia s-a iniţiat o procedură de destituire. Protestatarii au fluturat drapele roşii şi au cântat, cerându-i cu insistenţă lui preşedintelui interimar Temer să demisioneze, potrivit rt.com.

Susţinătorii lui Rousseff au scandat sloganuri, au cântat şi au arborat banere uriaşe exprimându-şi astfel susţinerea faţă de şefa statului care este supusă unui proces ce ar duce la destituirea ei.

Citeşte şi Preşedintele Republicii El Salvador refuză să recunoască guvernul brazilian condus de Michel Temer

În timpul manifestaţiilor din Sao Paulo, susţinătorii lui Rousseff au organizat şi focuri de artificii. Au folosit, de asemenea, şi fluiere.

Coordonatorul Uniunii Mişcărilor Populare, raimundo Bonfim, a declarat că vor urma şi alte proteste. „Sperăm să schimbăm situaţia, pentru asta luptăm (…) Lumea este martoră la faptul că ceea ce se petrece în Brazilia este o lovitură (de stat, n.r.), aşa cum a comentat şi presa internaţională”, a spus Bonfim.