Brazilienii protestează faţă de scumpirea transportului public şi costurile uriaşe ale CM 2014 VIDEO

Zeci de mii brazilieni au ieşit în stradă luni la Sao Paolo şi în majoritatea marilor oraşe din Brazilia pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor la transportul public şi a costurilor Campionatului Mondial din 2014, chiar în timpul desfăşurării Cupei Confederaţiei la fotbal, transmite AFP. La Brasilia, cel puţin două sute de manifestanţi s-au urcat pe acoperişul Parlamentului, unde nu există niciun grilaj de protecţie.

RomaniaTV.net
18 iun. 2013, 07:05

Poliţia estimează că 30.000 de persoane au ieşit în stradă la Sau Paolo. Manifestaţii de mai mică amploare au avut loc la Brasilia, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Fortaleza, Salvador şi în alte oraşe ale ţării.

La Belo Horizonte, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor pentru a-i împiedica să se apropie de stadionul Mineirao unde se juca meciul de fotbal dintre Nigeria şi Tahiti din cadrul Cupei Confederaţiilor.

În alte oraşe, poliţia a supravegheat îndeaproape defilările, fără a interveni.

La Sao Paulo, circa 30.000 de manifestanţi s-au îndreptat spre Avenue Pauliste, una din cele mai importante artere din această metropolă de circa 20 de milioane de locuitori. „Am venit pentru că vreau ca Brazilia să se trezească. Nu sunt manifestaţii doar împotriva creşterii preţurilor la transport, ci şi pentru educaţie şi sănătate„, a declarat pentru AFP Diyo Coelho, 20 de ani, care a defilat cu un grup de prieteni la Sao Paulo, cu o floare albă în mână.

Manifestaţiile au fost convocate pe reţelele de socializare, fără revendicarea apartenenţei politice. Majoritatea protestatarilor sunt tineri din clasa de mijloc.

O mare manifestaţie a avut de asemenea loc în centrul oraşului Rio. Poliţia a precizat că numărul manifestanţilor nu ar fi fost decât de 6.000, însă, potrivit corespondentei AFP la faţa locului şi imaginilor transmise la televiziune, protestatarii au părut mult mai numeroşi.

„Veniţi, veniţi, veniţi în stradă, veniţi!”, scandau manifestanţii, în majoritate tineri, pe principala arteră, Rio Branco, din centrul administrativ, potrivit AFP. Din înaltul clădirilor, angajaţii au aruncat cu numeroase bucăţi de hârtie albă în semn de sprijin pentru manifestanţi.

„Sunt aici pentru a arăta că Brazilia nu este ţara doar a fotbalului şi a sărbătorii. Aici, avem alte preocupări, cum ar fi lipsa de investiţii în lucruri cu adevărat importante, precum sănătatea şi educaţia”, a declarat pentru AFP Daiana Venancio, 24 de ani, licenţiată în drept.

La Brasilia, 2.500 de manifestanţi, potrivit poliţiei, sau 5.000, potrivit organizatorilor, au blocat principala stradă unde se află ministerele şi alte edificii guvernamentale şi au ajuns în faţa Parlamentului. Potrivit AFP, cel puţin 200 dintre ei s-au urcat pe acoperişul Parlamentului.

Mişcarea a debutat săptămâna trecută, împotriva creşterii preţurilor biletelor la autobuz, tren şi metrou la Sao Paulo, după care s-a extins rapid şi în alte oraşe.

Sloganurile vizează de asemenea cheltuielile angajate pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal de anul viitor (15 miliarde de dolari), în contextul în care Brazilia are lipsuri uriaşe în materie de sănătate, educaţie, locuinţe, iar inegalităţile sociale persistă.