BREAKING. Anunț mare: România, gata de aderarea la Schengen. Parlamentul European dă de pământ cu Austria: „O atitudine foarte ridicolă!”

Veste mare pentru România. Din ce în ce mai mulți oficiali de la nivelul Uniunii Europene cred că țara noastră va fi acceptată foarte curând în Spațiul Schengen. Austria este trasă la răspundere.

08 iul. 2023, 19:52
BREAKING. Anunț mare: România, gata de aderarea la Schengen. Parlamentul European dă de pământ cu Austria: „O atitudine foarte ridicolă!”

Momentul aderării României la Spațiul Schengen se apropie cu pași repezi. A spus-o de curând chiar vicepreședinta Parlamentului European Katarina Barley.

În Parlamentul European există deja „o majoritate covârșitoare pentru aderarea României la Schengen”. Astfel, „nu există vreun motiv ca Austria să se opună”, a precizat Barley.

Potrivit oficialului european, opoziția austriecilor este complet nejustificată, „rușinoasă” și chiar „ridicolă”. Țara noastră îndeplinește toate criteriile pentru aderare de mai bine de un deceniu.

„Legat de Schengen. Această decizie este ruşinoasă şi toată lumea din Europa ştie asta. În Parlamentul European avem o majoritate covârşitoare pentru aderarea României la Schengen. Suntem foarte clari asupra acestui lucru.

Ce putem face? În Parlamentul European tot ceea ce putem face este să îndemnăm Austria să îşi schimbe poziţia şi asta am şi făcut. Nu va ajuta prea mult, pentru că nu avem puterea să punem presiune lor. Deci ceea ce aş sugera eu, în condiţiile în care aveţi un partid conservator în România, ca aceştia să pună presiune asupra omologilor austrieci pentru că nu este niciun motiv să se opună aderării.

Din 2011, România îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la Schengen. Deci de 12 ani, iar motivelor oferite de Austria le lipseşte substanţa, ca să mă exprim diplomatic. Deci este o decizie pur politică, iar singurul lucru care ar schimba asta ar fi punerea presiunii asupra guvernului austriac”, a declarat Katarina Barley, întrebată sâmbătă, la o conferinţă organizată sâmbătă de către PES activists România şi PSD, cum ar trebui împins acest subiect pe agendar europeană, pentru ca Austria să acorde votul pentru aderarea la Schengen.

Europa susține masiv aderarea României la Schengen

Oficialul european, dezamăgit de atitudinea Austriei, nu găsește explicații plauzibile față de ostilitatea cancelarului Karl Nehammer.

„Nu pot decât specula de ce fac asta. Probabil există motive interne pentru care Austria procedează astfel”, a completat Barley, potrivit News.

Ea a mai spus că şi lideul grupului PPE Manfred Webber, nu doar social-democraţii, trebuie să facă presiuni asupra guvernului austriac pentru a-şi schimba poziţia cu privire la aderarea României la Schengen.

„Trebuie să ne adresăm şi lui Manfred Webber şi grupului PPE, deoarece este responsabilitatea lor să pună presiuni asupra Austriei pentru a schimbat această atitudine foarte ridicolă. Parlamentul European şi social-democraţii europeni susţin puternic această aderarea României”, a concluzionat Katarina Barley.