România face lobby pentru aderarea la Schengen! Ministrul de Interne austriac invitat de Lucian Bode la București

Ministrul de Interne austriac ar putea urma să vină în vizită la București la invitația omologului său Lucian Bode. Acest demers este în strânsă legătură cu lobby-ul făcut de autoritățile din România pentru aderarea la spațiul Schengen.

07 mart. 2023, 14:23
România face lobby pentru aderarea la Schengen! Ministrul de Interne austriac invitat de Lucian Bode la București

Potrivit unor surse, Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, ar urma să viziteze România în următoarele două luni. Acesta ar fi fost invitat chiar de omologul să, Lucian Bode. Totuși această invitație vine la pachet cu o condiție extrem de importantă. Dacă acesta vine în capitala României, trebuie să aducă vești bune cu privire la aderarea la spațiul Schengen. Acesta trebuie să anunțe faptul că Austria sprijină aderarea până la finalul anului.

Citește și: Aderarea României la Schengen nu este pe agenda Consiliului JAI din martie. Carmen Avram: Redactarea unui pact pentru migraţie ”ar putea să fie cel care linişteşte apele în UE”

Conform acestor surse, invitația pentru Gerhard Karner a fost deja lansată, însă momentan acesta nu a anunțat dacă va da sau nu curs invitației autorităților de la București. Totuși mai există și alte probleme cu privire la aderarea României la Schengen. Olanda nu s-a răzgândit în privința Bulgariei, ceea ce ne dezavantajează, în măsura în care suntem luați „la pachet” cu țara vecină în acest proces.

Ce șanse are România la aderarea în Spațiul Schengen în 2023

La Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne), din data de 9 decembrie, Olanda a avut un vot împotriva aderării României și Bulgariei. Acesștia au motivat votul de la acel moment prin faptul că sunt, de fapt, împotriva Bulgariei. Nici Suedia nu este de acord cu aderarea Bulgariei. Sursele menționate afirmă, că România ar putea avea o șansă reală prin decuplarea de țara vecină. Așadar, autoritățile ar putea lua în calucl această variantă. Totuși, în prezent, autoritățile române fac eforturi pentru a spori siguranța la granită.

Cu toate că nu există nicio certitudine a faptului că vom reuși să primim un vot pozitiv, România a cheltuit deja un miliard de euro în acest sens, pentru a-și crește șansele de a aderare la spațiul Schengen. Totuși, șansele ca Austria să dea un vot pozitiv sunt destul de scăzute, dat fiind că are alegeri din nou alegeri în aprilie și septembrie.  Ministrul român de Interne se pregătește acum să plece spre Bruxelles pentru că, începând din 9 martie, are loc un nou Consiliu JAI. De această dată însă aderarea României nu se află pe ordinea de zi.

Citește și: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu a fost introdusă pe ordinea de zi a consiliului JAI din martie