BREAKING NEWS: Mare sfidare! Guvernul oferă profesorilor ajutoare „anti-sărăcie” de 2.500 de lei și o majorare cu 9% pentru personalul nedidactic (VIDEO)

Guvernul Nicolae Ciucă sfidează pretențiile cadrelor didactice, în urma negocierilor din ultimele zile. Premierul va aproba mâine, pe repede-înainte, prin OUG, noi pachete „anti-sărăcie" pentru profesori, mâine dimineață.

25 mai 2023, 21:46
BREAKING NEWS: Mare sfidare! Guvernul oferă profesorilor ajutoare „anti-sărăcie” de 2.500 de lei și o majorare cu 9% pentru personalul nedidactic (VIDEO)

Guvernul Nicolae Ciucă a anunțat noi ajutoare pentru profesorii din România, pentru oprirea grevei. Oficialii de la Palatul Victoria pun pe masă „premierea” angajaților din Educație, prin oferirea unor „prime”.

Purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru a făcut anunțul joi seara, în cadrul unei conferințe de presă. Iată măsurile puse pe masă de către Guvernul Nicolae Ciucă (PSD + PNL + UDMR):

  • 55.000 de oameni – personal nedidactic (n.r. – femei de serviciu, fochiști, paznici) – majorare de 9%. prime în iunie și octombrie, 500 de lei
  • 220.000 – personal didactic – în iunie, primă de 1.000 de lei + primă de 1.500 de lei în octombrie
  • 1.000 de lei prime pentru cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate

De la 1 septembrie 2023 vor fi reluate discuțiile pentru noua lege a salarizării, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, a precizat Dan Cărbunaru.

De la 1 septembrie 2023, debutanții care vor preda în medii defavorizate, vor primi o primă de instalare în valoare de cinci salarii minime brute, potrivit noilor legi ale Educației, a mai declarat Cărbunaru, printre altele.

„Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a comentat purtătorul de cuvânt.

Întrebat de ce nu pot fi crescute salariile cu 25-40%, purtătorul de cuvânt a recunoscut că Guvernul nu e capabil să ofere sumele necesare, ca urmare a dezastrului bugetar.

„Și din perspectiva țintei de deficit, și din perspectiva viitoarei legi a salarizării”, a declarat Cărbunaru.

Proteste masive în România. Continuă greva din Educație

Noua grilă a salarizării va fi anunțată de guvern pe 15 iulie, a mai transmis Cărbunaru. La acea dată, toate examenele ar trebui să fie încheiat, evident, după revenirea la catedră a protestelor. Până la 15 iulie, Guvernul așteaptă „analiza de la Banca Mondială”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Inițial, cadrele didactice au cerut majorări de 40% și creșteri indexate anual cu rata inflației.

Astăzi, profesorii au redus solicitările la 25%. Totuși, solicitările personalului din Educație au fost respinse.

Pentru mâine, cadrele didactice au anunțat proteste masive în toată țara. În București, marți, manifestațiile vor avea loc la poarta de la Palatul Cotroceni a lui Klaus Iohannis, care a refuzat dialogul cu profesorii.

Protestele continuă. Așa cum am anunțat, marți va fi un marș de protest, de la Piața Victoriei la Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis”, a avertizat liderul FSLI.

Marius Nistor a declarat că profesorii nu acceptă să fie păcăliți cu vouchere „anti-sărăcie”, ci vor salarii decente.

„În niciun caz să nu vină cu vouchere, important este ca venitul colegilor noștri să crească, așa cum am solicitat!”, a declarat Nistor.