Proteste masive la poarta lui Iohannis. Greva din Educație ia amploare, la nivel național: „Protestul depășește sfera salarială. Vorbim despre demnitate!” | VIDEO

Sindicaliștii din Educație au ieșit de la consultările cu Guvernul PSD + PNL. Aceștia au avertizat că vor organiza un mare marș la poarta lui Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, dar și mitinguri masive în toată țara, susținute de elevi, părinți și simpli cetățeni. Mai mult, liderii sindicali au avertizat că protestele de joi au lăsat perplecși guvernanții.

25 mai 2023, 19:06
Proteste masive la poarta lui Iohannis. Greva din Educație ia amploare, la nivel național: „Protestul depășește sfera salarială. Vorbim despre demnitate!” | VIDEO

Sindicaliștii din Educație au ieșit de la discuții cu oficialii din Guvernul Ciucă. Aceștia au solicitat o majorare de minimum 25% a salariilor tuturor angajaților din Învățământ, inclusiv personalului auxiliar. De asemenea, reprezentanții profesorilor au declarat că solicită un venit net de minimum 3.000 de lei pentru un debutant la catedră, de la 2.500 de lei.

„Credeți-ne că nu ne intersează ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală, pe noi ne interesează ca executivul să ia decizii care să conducă la oprirea acestui conflict de muncă de proporții. Dacă îi interesează de cei peste 3 milioane de elevi, de părinți, de cadrele didactice, rotativa trebuie să treacă în plan secund. 

În momentul în care guvernul va veni cu hotărâre foarte clară, atunci colegii noștri vor decide dacă vor suspenda greva”, a declarat Marius Nistor.

Sindicaliștii speră ca guvernanții PNL și PSD să facă rapid „calculele”.

„Noi sperăm ca mâine să ne cheme, propunerile sunt de bun simț”, a comentat Anton Hadăr.

Marius Nistor, unul dintre liderii grevei din Educație: „Protestul legitim declanșat de colegii noștri depășește cu mult sfera de natură salarială – vorbim despre demnitate, despre statul social”

Profesorii luptă pentru recâștigarea demnității, a avertizat Nistor.

„Dacă cineva își poate permite să spună că a oferit ceea ce a avut de oferit pentru sistemul de învățământ, să coboare cu picioarele pe pământ!

(…) Protestul legitim declanșat de colegii noștri depășește cu mult sfera de natură salarială – vorbim despre demnitate, despre statul social. E treaba guvernului să vină cu un răspuns la ceea ce am spus noi astăzi”, a transmis Marius Nistor.

Simion Hăncescu susține că marșurile sutelor de mii de profesori vor continua în toată țara. Cel mai mare va avea loc la poarta lui Klaus Iohannis, ce refuză în continuare dialogul cu profesorii.

„Protestele continuă. Așa cum am anunțat, marți va fi un marș de protest, de la Piața Victoriei la Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis”, a avertizat liderul FSLI.

Marius Nistor a declarat că profesorii nu acceptă să fie păcăliți cu vouchere „anti-sărăcie”, ci vor salarii decente.

„În niciun caz să nu vină cu vouchere, important este ca venitul colegilor noștri să crească, așa cum am solicitat!”, a declarat Nistor.

„Protestul de azi i-a lăsat cam fără replică”, a adăugat Anton Hadăr.

Numărul cadrelor didactice care semnează pentru grevă este din ce în ce mai mare, crește de la o zi la alta, au avertizat sindicaliștii.