BREAKING NEWS Război în Orientul Mijlociu. Iran a lansat un atac cu sute de drone în Israel. Americanii trimit trupe în zonă VIDEO

Iran a lansat un atac direct în Israel cu sute de drone, dar şi cu rachete de croazieră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru prima dată în istorie. Într-o declaraţie a armatei iraniene se spune că atacul se numeşte "Operaţiunea Promisiune Respectată".

14 apr. 2024, 07:37
BREAKING NEWS Război în Orientul Mijlociu. Iran a lansat un atac cu sute de drone în Israel. Americanii trimit trupe în zonă VIDEO
Război în Orientul Mijlociu. Iran a lansat un atac cu sute de drone în Israel. Americanii trimit trupe în zonă

Război în Orientul Mijlociu. Au sunat sirenele, iar oamenii se adăpostesc în buncăre!

UPDATE:

Trupe americane se îndreaptă spre Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor legate de un atac iranian împotriva Israelului, la mai bine de șase luni de la începutul războiului împotriva Hamas în Fâșia Gaza. „Trimitem mijloace suplimentare în regiune pentru a sprijini eforturile regionale de descurajare și pentru a spori protecția forțelor americane”, a declarat un oficial al Departamentului american al Apărării.

Într-o declaraţie televizată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat că Iranul a lansat un „roi masiv” de peste 200 de drone kamikaze, rachete de croazieră şi rachete balistice.

Sirenele răsună în toată ţara, iar exploziile se văd şi se aud pe cer în mai multe locuri, în timp ce primul val al atacului iranian a ajuns în Israel în jurul orei locale 2 dimineaţa (şi a României). Este de aşteaptat ca atacul să se desfăşoare pe parcursul mai multor ore.

Capitala comercială Tel Aviv, oraşul disputat Ierusalim şi Dimona, oraşul din deşert care găzduieşte uzina nucleară a Israelului, toate par să fi fost vizate de dronele iraniene, scrie The Guardian.

La rândul lor, echipele CNN de la faţa locului au relatat că s-a auzit sunetul unor explozii deasupra Tel Avivului, care par să fi fost de la interceptările apărării aeriene. De asemenea, sunt raportate explozii în zonele Beersheba, Marea Moartă şi Hebron din Cisiordania, precum şi pe Înălţimile Golan, la graniţa cu Siria.

Interceptări ale sistemului Iron Dome au avut loc în mai multe locaţii suplimentare, potrivit camerelor web în direct vizualizate de CNN. Interceptările au fost observate deasupra Hanaton, care se află în nordul Israelului, la est de Haifa; în apropiere de Nazareth; în apropiere de Modi’in-Maccabim-Re’ut; şi Safed, în apropiere de Înălţimile Golan.

Sirenele sună în multe părţi ale Israelului, în timp ce apărarea aeriană este activată.

Ştirea iniţială

Din Yemen, rebelii Houthi pro-iranieni au lansat la rândul lor drone spre Israel, potrivit unei companii locale de securitate maritimă, scrie Le Figaro. La rândul său, Hezbollahul libanez a anunţat că a bombardat o poziţie militară israeliană pe Înălţimile Golan ocupate, în timp ce Iranul a lansat sâmbătă seara un atac cu drone asupra Israelului. Într-un comunicat, Hezbollahul pro-iranian, care de mai bine de şase luni desfăşoară aproape zilnic atacuri împotriva Israelului, a declarat că a tras „zeci de rachete Katiuşa” asupra unei cazărmi israeliene din Golanul sirian ocupat de Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declaraţie:

„În ultimii ani, şi mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului. Sistemele noastre defensive sunt desfăşurate; suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât defensiv, cât şi ofensiv. Statul Israel este puternic. Forţele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic.

Apreciem faptul că SUA este alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al multor alte ţări. Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău, noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu capul sus şi cu determinare.

Cetăţeni ai Israelului, ştiu că şi voi sunteţi, de asemenea, cumpătaţi. Vă invit să urmaţi directivele Comandamentului Frontului Intern al IDF. Împreună vom rezista şi cu ajutorul lui Dumnezeu – împreună vom învinge toţi duşmanii noştri”.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist malefic al Israelului va fi pedepsit”.

Într-o înregistrare video pe X, Khamenei a declarat:

„Regimul malefic însuşi, care înseamnă numai răutate, rău şi greşeală, a adăugat o altă greşeală la propriile erori prin lansarea unui atac asupra consulatului iranian din Siria. Consulatele şi ambasadele din orice ţară în care există sunt considerate ca fiind teritoriul ţării căreia îi aparţine ambasada. Atacarea consulatului nostru este ca şi cum ne-ar ataca pământul. Regimul malefic a făcut o mişcare greşită în acest caz. Ar trebui să fie pedepsit şi va fi pedepsit”.

Iran spune că atacul său asupra Israel este un răspuns la lovitura israeliană asupra consulatului iranian din Damasc, iar „problema poate fi considerată încheiată”, relatează CNN, citat de news.ro.