România a obținut o medalie de aur, una argint şi una de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică 2022

Etapa internațională a olimpiadei de Lingvistică a fost desfășurată în format fizic pe Insula Man (în apropiere de Marea Britanie).

29 iul. 2022, 18:19

Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) 2022 au obținut o medalie de aur, una de argint și una de bronz, conform rezultatelor anunțate vineri, 29 iulie, în festivitatea de premiere transmisă live.

Etapa internațională a olimpiadei a fost desfășurată în format fizic pe Insula Man (în apropiere de Marea Britanie). Concursul de anul trecut a fost găzduit de Letonia, în orașul Ventspils, la distanță (interviul din 2021, integral aici), în timp ce în 2020 nu s-a desfășurat, fiind amânat pentru 2021. În 2019, gazdă a fost Coreea de Sud, cu centrul organizării la Yongin, unde Matei-Costin Banu a obținut o medalie de bronz.

Elevii români participanți și rezultatele lor:

  • Mihai-Alexandru Bratu de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu – medalie de aur
    Vlad-Ștefan Oros de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara – medalie de argint
    Nicoleta Dobrică de la Colegiul Național „Sfântul Sava”, București – medalie de bronz
    Rareș Polenciuc de la Colegiul Național “Roman Vodă” din Roman

La coordonarea și pregătirea lotului olimpic au participat: Valentina Cojocaru, Roxana Preda (asistenți universitari doctori la Facultatea de Litere a Universității din București), Paul Helmer, Dan Mirea și Vlad Neacșu – foști participanți la olimpiade, actuali doctoranzi la universități de prestigiu din străinătate.

Olimpiada Internațională de Fizică 2022. Locul doi la nivel mondial pentru elevii români. Mesajul ministrului Educaţiei

Amintim că, pentru a se califica la etapa mondială, elevii români au participat și la Olimpiada de Lingvistică Asia-Pacific (APLO) la începutul lunii iulie, pentru a valida rezultatele de la selecția națională. Pe 5 iulie, EduPedu.ro a scris despre cele 8 medalii obținute de România la APLO 2022, adică numărul maxim care putea fi atins la această fază, alături de Japonia și Coreea de Sud.

La etapa internațională, elevii trebuie să rezolve 5 probleme de lingvistică în 6 ore. “Pentru aceasta e nevoie să analizeze niște date din limbi necunoscute pe baza cărora să extragă reguli gramaticale (să recunoască mărci de număr, de timp, de obiect, subiect etc.), să deducă reguli de formare a cuvintelor sau reguli care condiționează anumite transformări fonetice”, explica în interviul de anul trecut Valentina Cojocaru, când România obținuse o medalie de aur, două de bronz și o mențiune pe echipe.

“Nu necesită o pregătire lingvistică în prealabil, ci doar cunoștințe minime de gramatică pe care le însușesc în școală la orele de română. În schimb, e nevoie de o abordare analitică, gândire laterală, intuiție culturală și deducție logico-matematică. Pentru prima etapă, adresată tuturor elevilor curioși și pasionați de lingvistică, subiectele constau în rezolvarea a 2 sau 3 probleme într-un interval de 3 sau 4 ore, în funcție de nivel”, mai spune aceasta.

Patru medalii de aur şi două de argint pentru elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. România, punctaj istoric pe echipe
Deși olimpiada își are originile în 2003, România participă în mod oficial începând cu 2013, în 2005 și 2012 fiind vorba de participări ad-hoc, fără vreo selecție națională anterioară. Din 2013, echipa României s-a întors de fiecare dată cu câte un premiu, explica tot în 2021 Paul Helmer, fost olimpic internațional și implicat în coordonarea lotului.


loading...
Partenerii noștri