Brexit: Atena condiţionează acordul UE cu Marea Britanie de garantarea menţinerii frontierelor deschise

Atena amenință că va bloca votul privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană dacă la summit-ul ce se desfăşoară la Bruxelles ţările nu se vor angaja să-şi menţină frontierele deschise pentru imigranţii care sosesc în Grecia şi sunt apoi repartizaţi în ţările europene.

19 feb. 2016, 15:16
Brexit: Atena condiţionează acordul UE cu Marea Britanie de garantarea menţinerii frontierelor deschise

Grecia le-a cerut partenerilor săi europeni să mențină statu quo-ul asupra frontierelor până la 6 martie, dată prevăzută a summitului UE-Turcia, amenințând că în caz contrar va bloca adoptarea concluziilor Consiliului European de la Bruxelles, consacrat și negocierilor privind reformele cerute de Marea Britanie pentru rămânerea în UE, informează vineri surse guvernamentale, citate de AFP.

 ‘Solicităm o decizie unanimă asupra faptului că niciun stat nu-și va închide unilateral frontierele până la 6 martie (…), în caz contrar guvernul grec nu va accepta textul concluziilor summitului’ actual, a precizat această sursă.

Sosirea a peste un milion de refugiați și migranți în Europa anul trecut a provocat reacția unora dintre statele din Europa Centrală, care au impus restricții la frontiere, potrivit Agerpres.

Grecia, principală poartă de intrare a migranților, se teme că mii de refugiați ar putea fi blocați pe teritoriul său după introducerea acestor restricții unilaterale.

Citeşte şi Efectele afluxului de imigranţi în Europa: Poliţiştii germani cer reintroducerea controalelor la frontiere

De vineri, la ora locală 08:00 (07:00 GMT), Austria nu mai primește decât 80 de solicitanți de azil pe zi și 3.200 de migranți în tranzit. Toți trebuie să se prezinte la postul de trecere a frontierei de la Spielfeld, la granița cu Slovenia, unde a fost instalat un important dispozitiv.

‘Dacă Austria își închide frontierele, va exista un efect de domino către noi’, a explicat sursa guvernamentală greacă.

‘Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să nu-și schimbe poziția (până la 6 martie). Le vom cere celorlalte țări membre să facă același lucru’, a adăugat această sursă oficială, sub acoperirea anonimatului.