CE, după Brexit: Cei care au convocat referendumul trebuie să tragă învăţăminte

Cei care au convocat referendumul din Marea Britanie trebuie să tragă învățăminte, nu Comisia Europeană, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinas, care a fost întrebat care vor fi pentru Comisia Europeană consecințele politice ale votului privind Brexitul.

28 iun. 2016, 06:37
CE, după Brexit: Cei care au convocat referendumul trebuie să tragă învăţăminte

„Vă reamintesc că nu Comisia a cerut referendumul. Așadar, cei care trebuie să tragă concluzii din aceasta sunt cei care au convocat referendumul. Nu noi am făcut-o. Noi am lucrat pentru a crea condițiile unui acord corect, care a fost acceptat unanim de toți membrii Uniunii Europene, la Consiliul European din luna februarie, iar apoi a revenit poporului britanic să decidă. El a decis, deci cei care sunt vizați de acest proces trebuie să fie cei care să-și asume lecțiile învățate”, a apreciat purtătorul de cuvânt comunitar în răspunsul dat la conferința de presă zilnică, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Bruxelles: Summit european după decizia Marii Britanii de ieşire din UE

„În ceea ce privește Comisia, Comisia este gardianul tratatelor, Comisia este garantul interesului colectiv. Avem o agendă politică ce a fost convenită de șefii de stat și de guvern (…) Vom urma această agendă politică și în același timp gestionăm multitudinea crizelor, una după alta. Prin urmare, suntem foarte ocupați să ne facem treaba”, a mai spus Margaritis Schinas, care a reiterat că președintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, nu va demisiona după referendumul în urma căruia Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană.