Brexit: Hollande crede că un acord între Marea Britanie şi UE este posibil, dar să nu împiedice Europa să avanseze

Președintele francez François Hollande a estimat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, că este posibil un acord pentru evitarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a subliniat că acesta 'nu trebuie să împiedice Europa să avanseze'.

RomaniaTV.net
18 feb. 2016, 17:22
Brexit: Hollande crede că un acord între Marea Britanie şi UE este posibil, dar să nu împiedice Europa să avanseze

‘Doresc ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, dar mai presus de toate vreau ca Europa să poată avansa și să poată fi mai puternică, și nimeni, niciun șef de guvern, niciun șef de stat nu poate împiedica acest lucru. Europa nu poate fi împiedicată să avanseze’, a declarat Hollande.

În opinia sa, un acord privind evitarea ieșirii Marii Britanii din forul comunitar este posibil întrucât este necesar.

Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană, nicio țară nu trebuie să aibă drept de veto și nicio țară nu trebuie să se sustragă regulilor comune sau autorităților comune — a avertizat șeful statului francez.

Summitul UE, care se va încheia vineri, va fi dominat de negocierile între statele membre pentru a se evita o ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar.

Citeşte şi Summit CRUCIAL pentru Uniunea Europeană. Dosarul „BREXIT”, principalul subiect pe agendă

Dacă planul propus de președintele Consiliului European, Donald Tusk, va fi aprobat de liderii statelor membre, atunci măsurile legislative concrete ce vor rezulta vor trebui să fie votate de Parlamentul European.

În afara așa-numitei ‘frâne de urgență’, ce prevede posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale în condițiile menționate, planul mai prevede, în principal, și crearea unui așa-numit mecanism al ‘cartonașului roșu’. Prin acest mecanism, parlamentele țărilor membre ar putea bloca o inițiativă legislativă a Comisiei Europene, dacă cel puțin 55% din parlamentele naționale votează de asemenea împotriva ei.