Brexit: Premierul italian vrea cetăţenie ad-hoc pentru tinerii britanici care studiază în afara ţării

Tinerii britanici care studiază într-o altă țară din Uniunea Europeană ar trebui să primească cetățenia țărilor lor gazdă pentru a le permite să rămână parte a blocului, a sugerat miercuri prim-ministrul italian Matteo Renzi, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

30 iun. 2016, 05:37
Brexit: Premierul italian vrea cetăţenie ad-hoc pentru tinerii britanici care studiază în afara ţării

În urma referendumului de joi, în care aproape 52% dintre britanici au votat să părăsească UE, sondajele au arătat că în timp ce prezența tinerilor la vot a fost marcată de o rată foarte scăzută, opțiunea Remain, pentru a rămâne, a fost copleșitor de populară în rândul alegătorilor sub 25 de ani.

„Am cerut tuturor să se gândească la propunerea mea: oferiți tinerilor britanici posibilitatea de a rămâne o parte a marii familii europene cu, probabil, o măsură ad-hoc cu privire la cetățenie”, a declarat Renzi după discuții purtate cu omologii să europeni la Bruxelles, informează Agerpres.

Citeşte şi Val de incidente XENOFOBE după votul pentru Brexit. Anunţul premierului britanic

Renzi a adăugat că fiecare stat membru ar decide în mod individual în legătură cu sugestia lui.

Premierul italian a adus de asemenea un omagiu parlamentarei laburiste Jo Cox, o militantă pentru tabăra Remain care a fost ucisă pe 16 iunie. El a declarat că moartea ei tragică subliniază necesitatea de „a interzice ura din dezbaterile politice”, adaugă DPA, citată de Agerpres.