Val de incidente XENOFOBE după votul pentru Brexit. Anunţul premierului britanic

Premierul britanic David Cameron a promis miercuri că va lua măsuri pentru combaterea valului de incidente xenofobe înregistrat după votul prin care compatrioții săi au decis ieșirea țării din Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
29 iun. 2016, 18:31
Val de incidente XENOFOBE după votul pentru Brexit. Anunţul premierului britanic

Comunitățile musulmane și est-europene au raportat înmulțirea unor astfel de incidente pe teritoriul Marii Britanii, în urma campaniei pro-Brexit în care imigrația a jucat un rol-cheie.

Poliția a anunțat că numărul acestor incidente raportate online a crescut cu 57%.

„Nu vom tolera infracțiunile motivate de ură sau orice fel de atacuri împotriva oamenilor din cauza originii lor etnice”, le-a declarat premierul Cameron parlamentarilor care i-au cerut în mod repetat să le ofere susținere cetățenilor comunitari care trăiesc în Marea Britanie.

În aceeași intervenție, Cameron a subliniat că, la summitul de marți de la Bruxelles, i-a liniștit pe liderii europeni îngrijorați în legătură cu incidentele xenofobe din Marea Britanie.

Criticii îi acuză pe o parte a promotorilor campaniei în favoarea ieșirii țării din UE că au alimentat xenofobia și rasismul prin mesajele care cereau recâștigarea controlului asupra frontierelor și stoparea imigrației, pe care mulți britanici o consideră cauză a șomajului și o presiune pe serviciile publice.

Potrivit ministrului pentru securitate, Karen Bradley, vor fi alocate fonduri suplimentare pentru combatarea infracțiunilor motivate de ură, pentru încurajarea raportării acestor incidente și pentru securitatea instituțiilor cu risc.

„În ultimele zile am văzut grupuri de extremă dreapta implicate în marșuri organizate și demonstrații care seamănă divizare și teamă în comunitățile noastre”, a afirmat Bradley.

„Am văzut de asemenea grupuri de extremă dreapta distribuind online ideologie extremistă rasistă și antisemită, împreună cu discursuri de ură vrednice de dispreț postate pe internet în urma decesului șocant al colegei noastre Jo Cox”, a mai arătat Karen Bradley.

Cu exact o săptămână înaintea referendumului, deputata laburistă proeuropeană Jo Cox a fost împușcată și înjunghiată mortal în circumscripția sa din nordul Angliei.

Poliția londoneză a arestat miercuri un bărbat de 41 de ani sub suspiciunea de incitare la ură rasială, într-o anchetă legată de postări de extremă dreapta de „natură islamofobă și antisemită” pe rețelele de socializare.