Brexit: Regatul Unit are nevoie de un nou prim-ministru

În Regatul Unit trebuie desemnat un nou prim-ministru, care să încerce renegocierea condiţiilor pentru Brexit, înaintea datei de 31 octombrie, prevăzută pentru retragerea din Uniunea Europeană. Reuters prezintă calendarul politic al Londrei pentru perioada rămasă.

RomaniaTV.net
16 iul. 2019, 16:53
Brexit: Regatul Unit are nevoie de un nou prim-ministru

Confruntarea liderilor Partidului Conservator, pentru desemnarea celui care o va înlocui pe Theresa May, a ajuns în faza finală. În cursă au rămas doar doi candidaţi – Jeremy Hunt şi Boris Johnson. Câştigătorul va fi desemnat în urma unui vot prin corespondenţă al celor aproximativ 160.000 de membri ai partidului.

Votul se va încheia pe 22 iulie la ora 16:00 GMT, iar rezultatele vor fi anunţate pe 23 iulie. Încă nu se cunosc detaliile, însă un e-mail trimis de conducerea conservatoare membrilor de partid, pentru strângerea de fonduri, sugerează că anunţul va fi făcut la Londra, în jurul orei 10:00 GMT, potrivit Agerpres.

Pe 24 iulie, Theresa May îşi va preda mandatul succesorului desemnat. După ora 10:00, ea va părăsi reşedinţa oficială a prim-miniştrilor britanici din Downing Street nr. 10 şi va merge la Parlament, unde va susţine ultima sesiune de interpelări în calitate de premier. La ora 12:00, May va fi primită la Palatul Buckingham de regina Elisabeta şi va demisiona oficial, iar după aceea nu se va mai întoarce, probabil, în Downing Street.

La scurt timp, noul premier îi va face la rândul său o vizită suveranei, care îl va însărcina cu formarea noului guvern. Ulterior, prim-ministrul va merge în Downing Street. Nu au fost anunţate detalii privind programul zilei, însă este posibil un discurs la reşedinţa oficială şi numirea câtorva miniştri importanţi, potrivit Agerpres.

În Parlament, noul şef al guvernului s-ar putea confrunta cu primul test al capacităţii sale de guvernare: Partidul Laburist, de opoziţie, ar putea prezenta o moţiune de cenzură, pentru respingerea căreia este nevoie de votul majorităţii parlamentarilor. Dacă moţiunea trece, guvernul are la dispoziţie 14 zile pentru a obţine un vot de încredere, iar un nou eşec duce automat la alegeri.

Pe 25 iulie începe vacanţa parlamentară; dacă votul asupra moţiunii de cenzură nu are loc în data respectivă, procedura va fi amânată până în următoarea sesiune.