Brexit, scenarii după respingerea, a treia oară, a acordului de ieşire a Marii Britanii din UE

Publicat: Vineri, 29 Martie 2019 23:22 // Actualizat: Vineri, 29 Martie 2019 23:24 // Sursa: romaniatv.net

Deputaţii britanici au respins vineri, pentru a treia oară, Tratatul retragerii încheiat în noiembrie între Londra şi Bruxelles, cu 344 de voturi la 286, reprezentând o lovitură pentru premierul britanic.

Implicaţiile acestui vot sunt ”grave”, a declarat premierul conservator Theresa May, în această zi în care urma, iniţial, să aibă loc ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE). Ea a subliniat că scenariul implicit este de-acum un Brexit fără acord - un “hard Brexit”.

Variante de Brexit:

Hard Brexit: în această variantă, Londra are termen până la 12 aprilie să propună UE o soluţie alternativă. Altfel, regatul va ieşi din UE fără acord la aceaastă dată. Regatul ar pune astfel capăt - fără o perioadă de tranziţie şi fără vreun plan cu privire la viitoarea relaţie cu Uniunea - celor 46 de ani în care a fpcut parte din UE, ieşind peste noapte din piaţa unică şi uniunea vamală. Scenariul este temut de mediile economice, potrivit news.ro.

Deputaţii au respins  a doua oară acest scenariu, miercuri, iar Theresa May îi este ostilă, la rândul său.

Amânare de durată: Liderii UE au deschis posibilitatea unei îndelungate amânări, dacă acordul retragerii nu este adoptat, dar cu condiţia ca în acest răstimp să aibă loc o schimbare semnificativă.

Theresa May a spus miercuri, la 27 martie, că nu se va afla în post pentru a purta noi negocieri. În acest caz, un nou Guvern, cu alte linii directoare ar redeschide negocieri cu Bruxellesul. O amânare îndelungată ar urma să aibă loc cel puţin până la sfârşitul lui 2019, a avertizat Comisia Europeană (CE), şi este necesar să fie aprobată de Cei 27. Ea implică participarea regatului la alegerile europene, în mai, informează news.ro.

Noi alegeri: Alt scenariu care să conducă la o schimbare a Guvernului este organizarea unor alegeri generale. Ele pot fi convocate în cazul în care Parlamentul şi Guvernul nu reuşesc să se înţeleagă asupra unei soluţii prin care să implementeze Brexitul.

Parlamentul urmează să se pronunţe luni, prin vot, asupra mai multor opţiuni privind Brexitul, însă acest vot nu are caracter constrângător, iar Theresa May poate, astfel, să convoace alegeri generale în vederea ieşirii din impas. Un asemenea scrutin poate, de asemenea, să fie organizat în urma adoptării unei moţiuni de cenzură a Guvernului, informează news.ro.

Anularea Brexitului Acest scenariu - pe care Theresa May îl refuză - nu poate fi exclus, având în vedere haosul din Regatul Unit.

Potrivit Curţii de Justiţie Europene, Regatul Unit poate să decidă singur să renunţe să părăsească UE, fără ca măcar să fie nevoie să obţină aprobarea celorlalte state membre. Însă o asemenea răstrunare de situaţie - susţinută de o minoritate de deputaţi - implică organizarea unor noi alegeri sau un nou referendum, care să răstoarne rezultatul primei consultări, din iunie 2016, prin care 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne au hotărât ieşirea Regatului Unit din UE.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
amânare de durată anulare Brexit Brexit hard brexit Marea Britanie noi alegeri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H