Brexit: ŞOC pe pieţele financiare. Una dintre cele mai mari lovituri pentru pieţele de capital

Prinse pe picior greșit de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un rezultat la care nu se așteptau, piețele financiare, în special cele din Europa, erau vineri în stare de șoc în fața incertitudinilor provocate de acest vot, informează AFP, citată de Agerpres.

24 iun. 2016, 12:19
Brexit: ŞOC pe pieţele financiare. Una dintre cele mai mari lovituri pentru pieţele de capital

Lira sterlină, care a coborât la cel mai scăzut nivel de după 1985, și bursele europene, care au înregistrat scăderi puternice, au fost principalele victime ale acestei zile negre, pierderile fiind similare celor provocate de falimentul băncii americane Lehman Brothers în 2008.

În jurul prânzului, Bursa de la Paris afișa o scădere de peste 8%, cea de la Frankfurt era în scădere cu peste 7% iar cea de la Londra cu aproape 5%. Sectorul bancar a fost unul din cele mai afectate, titlurile Deutsche Bank înregistrând o scădere de 14% la fel ca și acțiunile Crédit Agricole, în timp ce titlurile BNP Paribas au pierdut peste 16% iar Société Générale a pierdut aproape 20%.

„Este în mod clar un șoc puternic pentru piețe iar pentru Marea Britanie este un seism ale cărui implicații se resimt dincolo de frontiere, cu un efect imediat și potențial durabil asupra schimburilor comerciale și asupra tuturor activelor financiare”, a declarat Matthew Beesley de la Henderson Global Investors, informează Agerpres.

Unul din cele mai mari șocuri pentru piețe din toate timpurile

„Este unul din cele mai mari șocuri pentru piețe din toate timpurile. Repercusiunile votului se vor face resimțite la nivel mondial. Amploarea pagubelor este dificil de evaluat dar vor fi, probabil, mai importante decât orice eveniment car a avut loc după falimentul Lehman Brothers în 2008„, a declarat Joe Rundle, analist la ETX Capital.

După ce a trecut pragul de 1,50 dolari în momentul închiderii secțiilor de vot, lira sterlină a coborât mai întâi sub 1,45 dolari și apoi sub 1,40 dolari pentru a ajunge la un nivel fără precedent după 1985, până la 1,3229 dolari, ceea ce reprezintă o scădere de peste 10% într-o singură zi. La prânz lira sterlină era cotată la 1,3708 dolari, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Brexit. Aurul la cea mai ridicată valoare din ultimele 27 de luni

În paralel, valorile considerate de refugiu precum yenul japonez și aurul au crescut iar investitorii s-au precipitat spre piețele de obligațiuni. Randamentele pentru obligațiunile guvernamentale germane au coborât în teritoriul negativ iar dobânzile pentru împrumuturile pe 10 ani ale Franței și Marii Britanii au atins minime istorice.

În fața acestui seism de proporții, băncile centrale s-au mobilizat în încercarea de a reduce îngrijorările. Banca Angliei a anunțat că este gata să injecteze 250 de milioane de lire suplimentare pentru a se sigură că există suficiente lichidități pentru funcționarea piețelor. La rândul său, Banca Centrală Europeană a anunțat că este gata să furnizeze lichidități suplimentare în euro și valută, adăugând că își va asuma responsabilitățile care îi revin în materie de stabilitatea prețurilor și a sectorului financiar din zona euro.