Britanicii au încetat să mai fiarbă cartofi, din cauza energiei scumpe. „Cei vulnerabili sunt împinşi spre pragul sărăciei”

Locuitorii Marii Britanii au început să ezite în a mai cumpera cartofi din cauza creșterii prețurilor la electricitate. Surprinzătoarea informaţie a fost publicată de The Guardian, care citează cuvintele unui om de afaceri englez, șeful Iceland Foods Ltd., Richard Walker.

24 mart. 2022, 15:29
Britanicii au încetat să mai fiarbă cartofi, din cauza energiei scumpe. „Cei vulnerabili sunt împinşi spre pragul sărăciei”

„Este incredibil de deranjant. Criza costului vieții este cea mai importantă problemă internă cu care ne confruntăm ca țară. Am auzit că unii consumatori renunță la alimente precum cartofii și alte legume rădăcinoase pentru că nu își permit să le fiarbă. Creșterea vertiginoasă a costului vieții împinge populațiile vulnerabile spre pragul sărăciei„, a declarat Richard Walker, pentru The Guardian.

Costul vieții continuă să crească rapid în Marea Britanie, inflația urcând la un maxim al ultimelor trei decenii, la 6,2% în luna februarie, potrivit cifrelor Oficiului Național de Statistică (ONS). Această inflaţie este alimentată de creșterea costului benzinei și motorinei, dar și la o gamă largă de bunuri alimentare.

Citeşte şi Preţul alimentelor de bază a crescut cu peste 30% în şase luni. Aplicaţia prin care găseşti cele mai ieftine produse

Inflația anuală a prețurilor la alimente în Marea Britanie a fost de 5,1%, a transmis ONS. Prețurile alimentelor au crescut cu 0,9% între ianuarie și februarie – cea mai mare creștere lunară din 2012.

Richard Walker a mai spus că, în realitate, inflația preţurilor la alimente ar fi  de fapt de 10% şi ar fi chiar mai mare la articole precum laptele, din cauza costului proceselor implicate în producerea acestuia.

El a adăugat că, în timp ce unele probleme care afectează inflația, cum ar fi deficitul de aprovizionare, se vor atenua în cele din urmă, altele nu și, în cele din urmă, epoca cumpărăturilor de alimente ieftine din Marea Britanie ar putea fi deja apusă.

Anterior, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, le-a recomandat europenilor să reducă temperatura din casele lor, astfel încât Uniunea Europeană să devină mai puțin dependentă de Rusia în sectorul energetic. Comisia Europeană a raportat că livrările de gaze din Rusia continuă la acelaşi volum, în ciuda sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Europa continuă să primească gaz rusesc prin Ucraina, ca de obicei, a transmis şi Gazprom. Totuşi, în Europa , costul gazului a doborât un record istoric și a depășit 3.000 de dolari per mia de metri cubi.

Citeşte şi Efectele războiului din Ucraina se resimt din plin! Prețul laptelui va înregistra o creștere dramatică!