Brokerul Sima s-a întors din Islanda în Elveţia

Revenit din Islanda, unde a făcut dezvăluiri despre politicieni mituiţi în România, brokerul Cristian Sima s-a întors la reşedinţa din Elveţia, de unde ar încerca să trimită o parte din bani clienţilor păgubiţi, scriu jurnaliştii de la "Adevărul".

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 07:18
Brokerul Sima s-a întors din Islanda în Elveţia

„Încă nu am luat o decizie. M-am consultat cu avocatul meu şi încă aştept o soluţie din partea lui pentru a-mi recupera banii”, a declarat Irina Schrotter.

Un alt personaj din lista păgubiţilor lui Cristian Sima, fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu, refuză să mai vorbească despre banii pierduţi. „Este o chestiune privată”. Suma pe care acesta ar fi pierdut-o se ridică  la peste 200.000 de euro. Printre puţinii care au depus plângeri împotriva brokerului fugar se numără şi Monica Nistorescu, fosta soţie a ziaristului Cornel Nistorescu.

Acţionarii bursei Sibex, de la Sibiu, au decis să îl acţioneze în instanţă pe Cristian Sima, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general, deşi în AGA preşedintele de şedinţă a afirmat că nu există nici un prejudiciu material în conturile Sibex.

Raportul prezentat în AGA în legătură cu situaţia financiară a Sibex arată că Sima a depăşit unele cheltuieli cu salariul, de protocol şi pentru deplasările cu avionul. „Din sumele ridicate de fostul conducător al societăţii Cristian Sima de pe cardul aflat la dispoziţia sa, şi pentru care nu a mai adus documente justificative în cuantum total de 37.645 lei, au mai rămas de recuperat 19.748,17 lei. În prezent, diferenţa până la suma totală este recuperată”, se arată în raport. Diferenţa a fost recuperată din salariul pe care Sibex trebuia să îl plătească lui Sima, potrivit unor surse prezente la AGA.

Cristian Sima a plecat din ţară la începutul lunii octombrie. Surse din piaţa de capital au declarat pentru Mediafax că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.

Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele. În piaţa de capital au apărut zvonuri potrivit cărora Sima ar fi dispărut din ţară cu banii clienţilor unei firme pe care o deţine şi prin care tranzacţiona pe pieţele externe.

Firma WBS Holding înregistrată în Insulele Virgine Britanice, prin care clienţii lui Sima ar fi tranzacţionat pe pieţele externe, nu este înregistrată la CNVM, astfel că activitatea acesteia nu este supravegheată de Comisie. Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

Sima a declarat, pe 14 octombrie, că se află la Reykjavik. Brokerul a precizat că motivul pentru care a plecat din ţară este frica de faptul că unii clienţi s-ar putea răzbuna pentru anumite sume de bani pe care acesta le-ar fi pierdut.

Brokerul a precizat într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune că se aşteaptă ca unele persoane să depună plângeri penale împotriva sa: „Vreau să văd fiecare cât cere, dacă cere 90000 sau 16000. (..) Am pierdut în jur de 2 milioane de euro şi 2 milioane de dolari”.

După ce iniţial a spus că se află pe o insulă în Oceanul Atlantic, Cristian Sima a precizat că este vorba de Islanda: „Sunt la Reykjavik. O să mă întorc în ţară, dar nu ştiu când”.

„Îmi e frică efectiv fizic”, a spus Sima, explicând şi care este motivul pentru care îi este teamă: „De ce frică? Fiindcă atunci când pierzi banii unor clienţi, ei se pot răzbuna”.

Conform lui Sima, sursa problemelor financiare este faptul că a cumpărat acţiuni în mod neinspirat: „Am început să am pierderi mari dupa ce am cumpărat acţiuni la Bursa din Sibiu”, a adăgat Cristian Sima, subliniind că poartă vina pentru cele întâmplate:” Am făcut tranzacţiile de capul meu şi nu este nimeni implicat de la WBS. Toată vina îmi apartine. Am răspunderea morală pentru ce am făcut”.

„Dacă un client a avut 100000 şi a retras 40000, dacă ar mai retrage capitalul iniţial din remanenţa de 60000 mi-ar mai trebui faţă de activele care sunt în jur de 4 milioane de euro. Am trazacţionat prost şi i-am pierdut. Eu sunt principalul responsabil de tranzacţiile făcute”, a mai declarat Cristian Sima, negând zvonurile conform cărora ar fi bolnav:

„Primesc ameninţări demult. Nu am nicio boală. Sunt sănătos, nu am nici cancer. Nu mi-am înstrăinat activele din România”, a mai spus brokerul.