Bruce Springsteen a cântat în memoria victimelor lui Anders Behring Breivik

Peste 50.000 de norvegieni au asistat duminică, la Oslo, la un concert comemorativ, la care Bruce Springsteen a fost invitat special, dedicat celor 77 de persoane ucise în urmă cu exact un an de Anders Behring Breivik.

RomaniaTV.net
23 iul. 2012, 13:04
Bruce Springsteen a cântat în memoria victimelor lui Anders Behring Breivik

Potrivit estimărilor poliţiei, circa 50.000 de persoane, inclusiv cuplul princiar şi premierul Jens Stoltenberg, au bravat ploaia insistentă pentru a aduce un omagiu victimelor atacului comis pe 22 iulie 2011.

Marea vedetă a serii, Bruce Springsteen, a interpretat o piesă aleasă în mod evident cu mare grijă din repertoriul său pentru această ocazie – „We Shall Overcome”.

„The Boss”, aşa cum este supranumit Springsteen, a cărui venire la Oslo a fost deconspirată, dar nu confirmată, a vorbit despre democraţie şi toleranţă şi a dedicat piesa interpretată tuturor familiilor care şi-au pierdut rudele în masacrul de anul trecut.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a deschis focul într-o tabără a Tinerilor laburişti pe Insula Utoeya, omorând 69 de persoane, în principal adolescenţi, la scurt timp după ce declanşase o bombă în apropiere de sediul guvernului din Oslo, care a făcut la rândul ei opt victime.

Duminică, numeroşi spectatori aveau în mâini trandafiri, simbol al partidului laburist care a fost ţinta atentatului din 22 iulie 2011, deveniţi de atunci un simbol al reculegerii naţionale în Norvegia.

În acelaşi registru al chestiunilor simbolice, concertul a fost prezentat de Mona Haddy N’jie, născută dintr-o mamă norvegiană şi un tată gambian, reprezentând multiculturalismul atât de detestat de Breivik.

Artista iraniano-suedeză Laleh a fost printre primii artişti care au urcat pe uriaşa scenă instalată lângă clădirea primăriei şi a cântat o piesă cu titlu evocator – „Some Die Young” (Unii mor tineri), reamintindu-le spectatorilor de numeroşii adolescenţi ucişi pe insula Utoeya.