Bruxelles: Un grup de motociclişti, vizat de o anchetă antiteroristă

Anchetatorii belgieni se interesează îndeaproape de un grup de motocicliști de la periferia bruxelleză în dosarul deschis în cazul amenințărilor serioase de atentate în Belgia, care au dus deja la două arestări, informează miercuri AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

30 dec. 2015, 11:56
Bruxelles: Un grup de motociclişti, vizat de o anchetă antiteroristă

Grupul „Kamikaze Riders” este în vizorul judecătorului specializat în terorism însărcinat cu ancheta, fără legătură directă cu atentatele de la Paris din 13 noiembrie, potrivit acestei surse, care confirmă astfel informații apărute în presă.

Cei doi bărbați arestați duminică și luni sunt suspectați că pregăteau atentate la Bruxelles în timpul sărbătorilor de sfârșit de an, o amenințare considerată serioasă și care viza „mai multe locuri emblematice ale Bruxellesului”, indicase parchetul federal belgian marți.

Potrivit mai multor canale media belgiene, unul dintre ei — inculpat pentru „amenințări cu atentate, participare la activități ale unui grup terorist în calitate de conducător și recrutare în vederea comiterii de infracțiuni teroriste” — este în vârstă de 30 de ani și era liderul acestui grup de motocicliști originar din Anderlecht.

Cotidianul La Derniere Heure precizează că numele său fusese citat în dosarul grupului islamist Sharia4Belgium. El fusese condamnat anterior pentru jaf armat. Celălalt, în vârstă de 27 de ani — arestat pentru „amenințări cu atentate și participare la activități ale unui grup terorist” — era membru al grupului, potrivit presei. Ambii urmează să compară joi în fața unui judecător pentru a li se confirma sau nu inculparea.

Citeşte şi Dezvăluiri ŞOCANTE despre atentatele din Paris: Dacă mişcă cineva, îl omor. Ne-aţi făcut asta, vă vom face asta

Arestările sunt o consecință a perchezițiilor efectuate în regiunea Bruxelles, provincia Brabantul flamand (care înconjoară capitala) și în regiunea Liege.În cursul perchezițiilor nu au fost descoperite nici arme, nici explozibili, în schimb anchetatorii au găsit „material informatic, ținute de antrenament de tip militar și material de propagandă favorabilă Statului Islamic”, potrivit Agerpres.

Ancheta urmează să stabilească dacă a existat o legătură directă cu gruparea Statul Islamic, a informat sursa apropiată dosarului.

Radioteleviziunea belgiană francofonă (RTBF) a mai informat că în cursul perchezițiilor fusese descoperit și material de airsoft, un sport care utilizează reproduceri de arme de foc și se joacă în ținute militare.

În acest context, nivelul de alertă pentru serviciile de poliție și militare prezente la Bruxelles, potențiale „ținte simbolice”, a fost ridicat, a anunțat centrul de criză, care ia aceste decizii pentru Belgia.