Bubuie facturile la iarnă! Vouchere pentru facturi, doar pentru unii români, se taie subvenţiile de la stat

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat public faptul că măsura plafonării facturilor ar putea rămâne în vigoare strict pentru consumatorii vulnerabili, și pentru cetățenii care, chiar și cu ieftinirile la facturi, nu vor putea să le acopere fără un ajutor financiar din partea statului.

07 iul. 2023, 09:35
Bubuie facturile la iarnă! Vouchere pentru facturi, doar pentru unii români, se taie subvenţiile de la stat

Vouchere facturi 2023. Conform planului ministrului Burduja, doar clienții defavorizați vor fi supuși plafonării facturii de energie. Prin urmare, până în anul 2025, românii pot beneficia în continuare de politica de compensare și plafonare a energiei, însă această măsură se va aplica doar clienților vulnerabili cu venituri mici.

În plus, Comisia Europeană a recomandat statului român să nu mai acorde subvenții și să folosească banii economisiți pentru a reduce deficitul. Marți a avut loc o scădere a prețului energiei electrice pe piața europeană, deoarece în jurul prânzului a intrat în rețea energia produsă de parcurile solare.

Următoarea tranșă de 700 de lei ar urma să fie livrată beneficiarilor în luna septembrie. Dar vestea proastă este că această tranșă ar putea fi ultima, voucherele de energie urmând să dispară de la începutul anului viitor. Astfel, cardul de energie cu bani europeni va mai fi distribuit românilor doar o dată, peste trei luni, pentru că din 2024 el va fi anulat.

Informaţia a fost confirmată de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, iar anunţul vine în contextul în care Uniunea Europeană a decis să nu prelungească măsurile de sprijin.

Vouchere facturi 2023. Cum va modifica energia verde prețurile la energie

Această situație devine din ce în ce mai răspândită pe măsură ce Europa se grăbește să crească numărul parcurilor solare și să își reducă dependența de combustibilii fosili. În Germania, de exemplu, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, prețurile intrazilnice de marți, între orele 1-3 dimineața, au devenit negative, potrivit datelor Epex Spot.

Potrivit lui Adrian Negrescu, pentru că plafonul de preț a fost stabilit la un nivel destul de ridicat la vremea respectivă, în prezent, firmele solicită cea mai mare sumă permisă de guvern, chiar dacă prețul ar putea fi mai mic pe piața liberă.

Marcel Boloş, veste proastă pentru românii care aşteaptă noi vouchere sau majorări de salarii: „Creşterea veniturilor fiscale este o problemă de securitate naţională”

„Eu cred că eliminarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Să revenim la o piaţă liberă, în care companiile să concureze între ele pe poziţii economice normale, în a oferi clienţilor cel mai bun preţ din piaţă. În momentul de faţă, toate companiile, cu excepția Hidroelectrica, s-au dus cu preţurile până la maximul stabilit de autorităţi. Bineînţeles, pentru a face bani.

Pentru că dacă statul îţi impune un plafon mare, de ce să nu câştigi, nu? Publicul din România este captiv, din păcate, în aceste reţele de energie şi gaze. Aici este o problemă. Haideţi să lăsăm piaţa să se autoregleze, să nu mai intervenim cu bocancii în piaţă, cum facem în momentul de faţă în zona de producţie alimentară, pentru că nu facem altceva decât să distorsionăm mecanismele economice.”, a explicat Negrescu.

ANRE a aprobat decontarea pentru furnizorii de energie

În conformitate cu Ordonanțele de Urgență ale Guvernului 118/2021 și 27/2022, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că a autorizat decontarea a 16,5 miliarde de lei pentru furnizorii de energie care au implementat măsuri de plafonare și compensare în facturi.

De unde vin banii de VOUCHERE. Un politician face dezvăluiri şocante, va ieşi scandal mare

Față de informațiile publicate anterior, la data de 23 iunie 2023, suma de decontare a crescut cu 410,368 milioane de lei. În total au fost depuse 351 de cereri de la 82 de firme, din care 294 au fost acceptate și 57 au fost declarate neeligibile, potrivit comunicatului de presă. 425,152 milioane de lei au fost virate către Ministerul Energiei, potrivit Daily Business.

„În baza OUG 27/2022 (aprilie 2022 – aprilie 2023, regularizare noiembrie 2021 – martie 2022), 113 societăţi au depus 1.533 de cereri, fiind aprobate 1.185 cereri, dintre care 416 pentru clienţi casnici şi 769 pentru noncasnici. Au fost declarate neeligibile 46 cereri pentru clienţi casnici. Suma transmisă către Ministerul Energiei (pentru clienţi noncasnici) este de 742,529 milioane lei, iar cea transmisă către Agenţia Naţională de plăţi şi Inspecţie Socială (pentru clienţi casnici) de 24,297 milioane lei. La momentul prezentei informări se află în analiză 302 de cereri depuse în vederea decontării, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate”, precizează ANRE.