Bucătarul lui Putin, replică şocantă dată preşedintelui sârb: „Dacă mă băgați la închisoare, o să mă bucur, pentru că o să pot să mă înscriu voluntar în rândul trupelor Wagner”

Evgheni Prigojin, supranumit "bucătarul lui Putin", a recunoscut recent că este șeful grupării de mercenari ruși Wagner (armata privată a lui Putin care luptă în Ucraina). După ce președintele Serbiei a cerut Rusiei să nu mai recruteze cetățeni sârbi pentru a lupta în războiul din Ucraina alături de trupele Wagner, Prigojin a spus că, dacă va fi băgat în închisoare, va avea dreptul să se înscrie ca voluntar în trupele Wagner.

23 ian. 2023, 17:25
Bucătarul lui Putin, replică şocantă dată preşedintelui sârb: „Dacă mă băgați la închisoare, o să mă bucur, pentru că o să pot să mă înscriu voluntar în rândul trupelor Wagner”

Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, s-a declarat contrariat de faptul că Rusia recrutează cetăţeni sârbi care să lupte în război alături de trupele Wagner şi a solicitat Kremlinului să înceteze această practică.

De ce tu, de la Wagner, suni pe oricine din Serbia când știi că este împotriva reglementărilor noastre?“, a spus Vučić într-o emisiune.

Legislația sârbă interzice cetățenilor țării să participe la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate de-a lungul anilor pentru încălcarea acestor prevederi legale.

Ministrul sârb al Apărării Milos Vucevic a avertizat la rândul său cetățenii țării să nu se înroleze pentru a lupta în Ucraina.

Acest lucru va duce la repercusiuni legale odată ce sunt trași la răspundere în fața organelor de stat”, a declarat el pentru Radio Europa Liberă.

Bucătarul lui Putin, replică şocantă dată preşedintelui sârb: „Dacă mă băgați la închisoare, o să mă bucur”

Liderul grupării Wagner a negat, însă, acuzațiile președintelui Serbiei și a spus că, în cazul în care va ajunge totuşi la închisoare pentru acest lucru, va avea oportunitatea să se înroleze el însuşi în trupele Wagner ca să lupte în războiul din Ucraina. Prigojin a transmis, totdată, că nu face declarații despre ucrainenii care fac recrutări în Polonia și Bulgaria, invocând faptul căe ste dreptul lor să recruteze pe cine vor.

Citeste si Bucătarul lui Putin, imagini terfiante de pe frontul din Ucraina. Evgheni Prigojin: „Veneau ca insectele!”

Cred că este dreptul lor deplin să facă recrutări. Cu cât mai mulți trimit, cu atât mai mulți o să omorâm. Eu nu recrutez sârbi. Oamenii care vin în gruparea Wagner își urmează propria conștiință. Nu mă deranjează deloc dacă se va deschide un proces penal împotriva mea. De asemenea, dacă voi fi băgat la închisoare, o să mă bucur, pentru că o să mă pot înscrie voluntar în rândul trupelor Wagner“, a scris Evgheni Prigojin pe VK.

În urmă cu câteva zile, SUA au desemnat grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională”, care comite atrocități pe scară largă și încalcă drepturile omului.

În luna decembrie a anului trecut, mercenarii din grupul Wagner s-au înregistrat în Rusia ca firmă de consultanță, având ca obiect de activitate „consultanţa în management”. Însă nu au amintit nimic despre activităţile paramilitare, potrivit ministerului britanic al Apărării. În prezent, grupul Wagner are în componenţă 50.000 de militari în Ucraina și a devenit o „componentă-cheie” a invaziei declanșată de Rusia în februarie 2022.

Citeste si Lovitură grea la Kremlin! „Bucătarul lui Putin” îl laudă pe Zelenski: „Este un tip ferm, pragmatic şi arătos”