Bucuraţi-vă de caniculă! „Super El Nino” poate aduce o iarnă cumplită în acest an. Europa îşi face stocuri pentru a evita o criză energetică

Ultimii opt ani au fost cei mai calzi, în ciuda faptului că au fost înregistrate temperaturi atât de scăzute în zona tropicală. Este vorba despre un fenomen natural, care duce la cuplarea circulației oceanice cu vânturile de deasupra suprafeței, conducând la apariția unor anomalii pozitive sau negative.
Filip Stan
03 iul. 2023, 21:51
Bucuraţi-vă de caniculă!

Fenomenul meteorologic El Nino a început să afecteze Oceanul Pacific. Acesta influențează circulația atmosferică în mai multe regiuni ale lumii și ar putea contribui la creșterea temperaturii globale peste pragul cheie de 1,5 grade. 2024 ar putea deveni cel mai cald an la nivel global. De asemenea, există un risc de aproximativ 25% ca acest eveniment să fie deosebit de puternic și să intre în categoria unui „Super El Nino”. În acest caz, sunt șanse mari ca anul 2024 să devină cel mai cald din istorie la nivel mondial.

Prețurile ridicate la energie și incertitudinile cauzate de războiul din Ucraina pun la încercare capacitatea companiilor din Uniunea Europeană de a investi în măsuri de combatere a schimbărilor climatice, arată un studiu al Băncii Europene de Investiții (BEI).

În Europa Centrală și de Est, companiile românești se află pe primele locuri în ceea ce privește investițiile în tehnologii verzi și eficiență energetică, precizează analistul eToro Bogdan Maioreanu, adăugând că schimbările climatice exercită presiuni asupra prețurilor la alimente și energie, iar specialiștii avertizează că fenomenul meteorologic El Nino ar putea avea un impact în Europa și peste Oceanul Atlantic.

Fenomenul El Nino s-a declanşat, vine INFERNUL meteo, se anunţă o vară cu fenomene extreme şi temperaturi tropicale

Sondajul BEI a fost realizat pe un eșantion de peste 12.000 de companii din 27 de state ale Uniunii Europene, la care se adaugă 800 de companii americane active în sectoarele producției, serviciilor, construcțiilor și infrastructurii. Criza energetică a făcut ca 90% dintre companiile românești să fie preocupate de costurile energiei. Această preocupare a făcut ca 67% acestea să declare că au investit deja în eficiența energetică, cel mai ridicat nivel din Europa Centrală și de Est, la fel ca Ungaria și mai mult decât orice altă țară din regiune. De asemenea, 59% dintre companiile românești au declarat că investesc în tehnologii sau produse ecologice. Acesta este cel mai mare procentaj din întregul studiu, la egalitate doar cu Finlanda. Schimbările climatice determină 69% dintre companiile românești să considere că se confruntă cu riscuri fizice din această cauză. Cu toate acestea, la întrebarea dacă investesc în adaptarea la noile realități climatice, doar 49% au răspuns afirmativ și numai 17% au declarat că investesc în asigurări. Deși mai mici, aceste două cifre plasează România în sfertul fruntaș al sondajului, companiile românești părând mai conștiente și mai bine pregătite decât companiile similare din majoritatea celorlalte țări ale UE.

Investițiile în eficiența energetică ar putea ajuta companiile românești în iarna care vine. Deși prețurile la utilități au scăzut, criza energetică din Europa este departe de a se fi încheiat. Fenomenul meteo El Nino ar putea aduce o iarnă mai aridă și mai rece în acest an. Ca urmare a încălzirii globale, oamenii de știință se așteaptă ca influența fenomenului El Nino în Atlanticul de Nord și a iernii din nordul Europei să crească. Pentru a se pregăti pentru iarnă, Europa începe să umple rezervele de gaze naturale. S&P Global estimează că prețul gazelor va crește în trimestrul al treilea, împins de cerere și de recenta scădere a prețului. Având în vedere că depozitele din UE sunt deja pline în proporție de 77%, stocurile ar putea atinge nivelul maxim cu mult înainte de iarnă, lăsând jucătorii din piață să se lupte pentru a găsi un loc pentru gazul din Europa mai târziu.

Vară capricioasă, cu furtuni violente şi mult disconfort termic. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
Fenomenul El Nino aduce, de obicei, perturbări de amploare în ceea ce privește vremea și produsele agricole. Însă un aspect pozitiv este că aduce și un sezon de uragane în Atlantic, adesea mai slab decât media. Acesta se desfășoară în perioada iunie-noiembrie, iar anul acesta se așteaptă ca trei furtuni majore să lovească SUA. Este o amenințare anuală pentru piețele americane de benzină, GNL și asigurări în special. Rafinăriile americane (MPC la VLO) și companiile exportatoare de GNL (LNG la NFE) sunt grupate în mare parte pe coasta expusă a Golfului Mexicului.

Riscurile legate de climă – inclusiv riscurile fizice, de tranziție și de litigii – reprezintă, de asemenea, provocări noi și din ce în ce mai semnificative pentru industria asigurărilor, a constatat Biroul Federal de Asigurări din SUA în raportul privind riscurile climatice. Aceste riscuri justifică, de asemenea, o monitorizare atentă din partea autorităților de reglementare financiară, a factorilor de decizie politică și a asiguratorilor. Odată cu evoluția situației privind schimbările climatice la nivel global, firmele de reasigurare, de la Swiss Re (SREN.ZU) la Muenchener (MUV2.DE), au înregistrat o creștere a tarifelor, în paralel cu creșterea frecvenței și gravității catastrofelor naturale. Investitorii sunt, de asemenea, atenți. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, în următoarele trei luni, 20% dintre investitorii români au declarat că își vor crește investițiile în sectorul energetic și 15% în sectorul serviciilor financiare.

În cazul României, nu există studii privind efectele acestui fenomen, Totuși, putem remarca faptul că mai multe ierni bogate în zăpadă, ca 1953 – 1954, s-au produs în ani cu El Nino slab sau moderat, în timp ce majoritatea anilor cu evenimente puternice au avut ierni blânde, cu zăpadă puțină.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare