Fenomenul El Nino s-a declanşat, vine INFERNUL meteo, se anunţă o vară cu fenomene extreme şi temperaturi tropicale

Deși suntem abia la finalul lunii iunie, iar vara astronomică abia a început, căldura extremă face deja ravagii în Europa. Nici România nu va fi ocolită de extreme climatice.

27 iun. 2023, 11:46
Fenomenul El Nino s-a declanşat, vine INFERNUL meteo, se anunţă o vară cu fenomene extreme şi temperaturi tropicale

Fenomenul meteorologic El Nino – asociat în general unei creşteri a temperaturilor – a început în mod oficial şi urmează ”să se consolideze în mod treptat” în lunile următoare, anunţă joi Agenţia americană de Observaţie Oceanică şi Atmosferică (NOAA), relatează AFP.

El NiNo are loc la intervale de doi până la şapte ani, iar climatologii preconizau de mai multe luni apariţia acestuia în acest an. În sudul Spaniei este cod roșu caniculă, luni sunt așteptate 44 de grade. În Marea Britanie, duminică a fost cea mai fierbinte zi de până acum în acest an, înregistrându-se peste 32 de grade Celsius, în sud.

În tot acest timp, estul Europei s-a aflat sub coduri de furtuni și ploi violente. Și acesta e doar începutul. Specialiștii sunt îngrjorați de apariția fenomenelor meteo extreme, mai ales că fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început oficial şi este de aşteptat să se ”intensifice treptat” în lunile următoare, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA), relatează AFP.

EXCLUSIV Elena Mateescu, director ANM, anunță fenomene extreme. Urgia potoapelor va fi urmată de temperaturi exagerate: „Debutul lui Cuptor va aduce din nou valori de temperaturi apropiate de pragul de caniculă”

El Nino face ca vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului să încetinească, iar apa caldă să fie împinsă spre est, ceea ce creează temperaturi mai calde la suprafață a oceanului. Apariția acestui fenomen ar putea duce la un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, relatează Reuters.

În luna mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, sub efectul combinat al El Nino şi al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.

În anul 2022, Europa a avut cea mai fierbinte vară. Acest val de căldură a provocat moartea a peste 20.000 de oameni și a distrus recoltele. În acest an, consecințele ar putea fi și mai grave de atât.

Vara 2023 ar putea fi cea mai caldă de până acum din cauza El Nino

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre ce se va întâmpla în vara anului 2023. ”Din punct de vedere climatic și statistic ne putem aștepta la valuri de căldură care să fie intense, să dureze și pe suprafețe mari. Din păcate, am avut o iarnă în mare parte din Europa fără zăpadă, fără precipitații multe și cu temperaturi destul de ridicate, în așa fel încât în multe zone din vestul și sudul Europei, în primăvară avem deja deficit de precipitații.

Avem și probleme legate cu apele subterane, cu debitele râurilor și acest lucru poate să influențeze inclusiv temperaturile extreme, extremele pozitive, adică să avem o amplificare a valurilor de căldură. Și lucrurile acestea se înscriu, din păcate, în această logică a încălzirii globale, pentru că anul trecut a fost în Europa al 2-lea cel mai cald an. Dar lucrurile vor continua în anii ce vin și în deceniile ce vin și se vor bate recorduri peste acestea, din păcate”, spunea climatologul.

EXCLUSIV – Cum va fi vremea în această vară în România. Prognoza specială a meteorologului Romica Jurca pentru iulie și august

Suntem în plin sezon estival și mulți își fac deja planuri de vacanță. Dacă nu v-ați planificat încă concediul din această vară, am analizat prognoza meteo și vă spunem când este cel mai bine să vă faceți rezervările pentru a beneficia de vreme frumoasă, bună pentru plimbări în aer liber, mișcare sau pentru relaxare pe plajă.

Meteorologii ANM anunță că luna iunie se va încheia cu ploi si temperaturi apropiate de cele normale, în aceasta perioadă, dupa canicula și disconfortul termic din ultimele zile. Ultima săptămână din iunie vine cu vreme ploiasă și vom scăpa de temperaturile caniculare pentru moment. Vor fi posibile perioade cu averse aproape în fiecare zi în mare parte din țară.

Citește și: PROGNOZA METEO. Un ciclon loveşte România după episodul scurt de caniculă

Astfel, în ultima săptămână din iunie se anunță perioade cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte de țării. Meteorologii anunță averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale ce îndeosebi în sud-vest, centru și la munte vor depăși 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar cu precădere în jumătatea de vest a Olteniei și în sudul Banatului se vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

”Iulie 2023, cunoscuta ca luna lui CUPTOR, se va derula cu alternanțe termice, când spre foarte cald, când spre mai răcoros. Perioadele cu caniculă par să fie destul de scurte, însă manifestarile de instabilitate (averse, fulgere, tunete, vijelii, grindina) nu vor lipsi. Acestea ar urma să fie mai prezente în jumătatea de nord a României și în zonele de deal și de munte, cu o frecvență mai mare de semnalare – în timp – în cursul dupa-amiezilor și al serilor”, a precizat meteorologul Romica Jurca pentru Romaniatv.net.

Citește și: Asta este plaja din România cu cel mai fin nisip. Este considerată printre cele mai frumoase din Europa

Prognoza meteo pentru august 2023. Se anunță zile cu temperaturi ridicate

”AUGUST – din statisticile meteorologice, este cea mai stabila luna din an cu vreme predominant frumoasa si foarte putine ploi. Semnalele sunt în acest sens pentru ultima luna a verii din acest an. Cel mai probabil, manifestari de instabilitate sa mai fie, temporar, în zona de răsărit a României și cu precădere în zona Moldovei. În condiții de mai multa insolatie, vor fi zile cu temperaturi ridicate, iar regimul termic, din timpul nopâilor și al dimineților, va fi unul plăcut”, a mai spus meteorologul Romica Jurca.

MAE, atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Spania: Coduri roşu şi portocaliu de caniculă din cauza El Nino

Ministerul Afacerilor Externe a emis, luni seara, o atenționare de călătorie pentru Spania, unde sunt în vigoare avertizări Cod roșu și Cod portocaliu de caniculă.

MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Autonomă Andaluzia şi Comunitatea Autonomă Extremadura, că Agenția Meteorologică spaniolă a emis coduri roşu şi portocaliu de caniculă, pentru perioada 26 – 28 iunie 2023.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.