Bucureştenii din Sectorul 6, care au loc de parcare de la Primărie, obligaţi să lipească un cod QR pe parbriz

Primăria Sectorului 6 a început, luni, distribuirea QR codurilor către proprietarii de maşini care deţin locuri de parcare în această zonă administrativ-teritorială.

21 iun. 2022, 10:41
Bucureştenii din Sectorul 6, care au loc de parcare de la Primărie, obligaţi să lipească un cod QR pe parbriz

Bucureştenii din Sectorul 6, care au loc de parcare de la Primărie, vor primi în săptămânile următoare un cod QR pe care vor trebui să-l lipească pe parbriz.

„Foarte mulți dintre dumneavoastră mi-ați cerut să fac ordine în respectarea contractelor parcărilor de reședință, să facem verificări dacă sunt ocupate legal, dacă se subînchiriază s.a.m.d. Mi-ați cerut ca poliția locală să meargă și să vadă de ce anume foarte multe dintre aceste locuri de parcare sunt ocupate de mașini cu numere de TR, GR, IF, DB etc.

Am întors-o pe toate părțile, ca să putem face această verificare, nu doar odată ci permanent, am venit cu soluția de a aplica un QR cod pe parbrizul fiecărei mașini (ca la vignete) tocmai ca Poliția Locală să poată verifica în timp real (sistematic, dar și la sesizări) dacă locul de parcare este ocupat corect”, a transmis primarul Ciprian Ciucă, pe Facebook.

Citeşte şi: Nicuşor Dan nu vrea taxa auto din mandatul Gabrielei Firea. „Nu este o soluţie pentru Bucureşti. Vom extinde reţelele de parcări plătite”

Pentru a beneficia de aceste coduri QR, cei aproximativ 43.950 de beneficiari ai locurilor de parcare nu vor merge la primărie, ci vor primi acasă, în cutiile poştale, plicuri ce conţin un ecuson ce trebuie lipit pe parbriz şi o scrisoare cu instrucţiuni.

Procesul de distribuire a plicurilor se face etapizat şi va dura până la finalul lunii august. Tot până la acea dată, şoferii sunt obligaţi să-şi lipească pe parbriz, la loc vizibil, ecusonul cu QR codul primit. Poliţia Locală sau reprezentanţii primăriei verifică, printr-o aplicaţie specifică, autenticitatea QR codului. Neafişarea acestuia se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 100 de lei şi 200 de lei. Amenzile se dau de către Poliţia Locală, fie pe baza sesizărilor, fie a verificărilor aleatorii. De asemenea, înstrăinarea ecusonului şi afişarea lui într-un alt autovehicul neînregistrat în baza de date a Administraţiei Comerciale Sector 6 se sancţionează cu rezilierea contractului, fără nicio notificare prealabilă. În cazul deteriorării sau pierderii ecusonului, beneficiarul are obligaţia să solicite unul nou la Administraţia Comercială, pe care, de această dată, îl va plăti.

În Sectorul 6 se poate aloca un singur loc de parcare pe apartament. Aşadar, se oferă un singur QR cod pentru o singură maşină. În situaţia în care familia deţine două sau mai multe autoturisme, beneficiarul le poate înscrie în aplicaţia „eSector6” ca autoturisme secundare. Apoi, va putea folosi locul de parcare alternativ pentru oricare dintre maşini, chiar dacă numai una dintre ele deţine QR cod în parbriz. Poliţia Locală are posibilitatea să verifice, pe baza numerelor de înmatriculare, dacă autoturismele sunt sau nu declarate în aplicaţie.

Citeşte şi: Piaţa maşinilor second hand în creştere în România. La ce să fii atent când cumperi o maşină electrică la mâna a doua

În situaţia în care autoturismul pentru care s-a emis contractul de parcare nu poate fi folosit (de exemplu, este în service), iar şoferul vrea să folosească o altă maşină, trebuie să notifice Administraţia Comercială. Notificarea va conţine numărul de înmatriculare al noului autoturism, locul de parcare aferent, data de începere şi data de terminare a folosirii acelei maşini provizorii. Perioada de folosire a unui alt autoturism nu poate depăşi 60 de zile cumulate pe an şi nu pot fi formate din mai mult de cinci cereri.