Bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură la iarnă! Sebastian Burduja pune piciorul în prag și îi declară război lui Nicușor Dan. ”Dacă administrația nu e în stare, preluăm noi sistemul”

În această iarnă, peste un milion de bucureșteni riscă să rămână fără apă caldă și căldură și asta pentru că Termoenergetica, compania Primăriei Generale, nu și-a plătit datoriile de aproape un miliard de lei către ELCEN, principalul producător de energie termică din Capitală.

14 sept. 2023, 20:49
Bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură la iarnă! Sebastian Burduja pune piciorul în prag și îi declară război lui Nicușor Dan. ”Dacă administrația nu e în stare, preluăm noi sistemul”
Bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură la iarnă!

Bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură la iarnă! Reprezentanții ELCEN spun că din această cauză nu au în aceste momente bani să cumpere gazul necesar pentru producția energiei termice, iar termenul până la care compania poate cumpăra gaz este 1 octombrie.

Citește și Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Trebuie să încurajăm stocarea de energie electrică. Viitoarele ediţii ale programului Casa Verde vor încuraja acei beneficiari care vin şi cu o baterie lângă panourile solare”

Bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă şi căldură la iarnă!

În acest caz a intervenit ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care propune fuziunea dintre cele două companii.

”În momentul acesta, Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale, datorează ELCEN, o companie a Ministerului Energiei, aproape un miliard de lei. Datoria nu a fost plătită. M-am adresat domnului primar general, Nicușor Dan, de peste o lună și jumătate. Nu mi-a răspuns. N-am înțeles atitudinea de a rămâne în birou când ai un milion și ceva de oameni care nu știu dacă la iarnă vor avea încălzire și apă caldă. Poate acest demers l-a determinat să se mobilizeze, să convoace o ședință de Consiliu General și înțeleg că o să aloce o sumă de 400-500 milioane de lei, care o să stingă o parte din datoria pe care Termoenergetica o are către ELCEN”, a declarat Sebastian Burduja, la Digi24.

Ministrul Energiei a subliniat că așteaptă un răspuns din partea lui Nicușor Dan și îi cere să găsească o soluție pentru sistemul de termoficare.

”Să vină să facem un grup de lucru și să nu mai punem un pansament pentru iarnă, ci să găsim o soluție pentru sistemul de termoficare (…) Toate orașele din țară și din lume, care au reușit să aibă un sistem de termoficare performant, au făcut o fuziune între compania care produce agentul termic și compania care îl furnizează populației. Asta este și soluția către București. Dar ca să se întâmple această fuziune trebuie să fim la zi cu plățile între cele două companii, să nu mai existe aceste datorii. Experiența din alte orașe ne arată că, în general, aceste sisteme țin de administrația locală. Dacă administrația Bucureștiului nu este în stare să gestioneze sistemul, îmi arăt toată deschiderea să-l preluăm la Ministerul Energiei”, a mai spus Sebastian Burduja.

Citește și Eduard Hellvig, impresionat de discursul lui Sebastian Burduja: „Noua generație din politică are îndrăzneala și viziunea de a alege soluțiile potrivite și parteneriatele solide”