Eduard Hellvig, impresionat de discursul lui Sebastian Burduja: „Noua generație din politică are îndrăzneala și viziunea de a alege soluțiile potrivite și parteneriatele solide”

Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Român de Informații, l-a lăudat pe Sebastian Burduja și implicit pe noua generație de tineri din politica românească, care "are îndrăzneala și viziunea de a alege soluțiile potrivite și parteneriatele solide".

08 sept. 2023, 13:34
Eduard Hellvig, impresionat de discursul lui Sebastian Burduja: „Noua generație din politică are îndrăzneala și viziunea de a alege soluțiile potrivite și parteneriatele solide”
Eduard Hellvig, mesaj pentru sereişti. "Aceşti oameni vor continua să genereze o schimbare în bine. Le transmit tuturor public respectul meu!"

Eduard Hellvig l-a descris pe Sebastian Burduja ca fiind „un tânăr și energic ministru român, care vorbește despre ocazia perfectă pe care România nu are voie să o rateze”.

„Noua generație din politică are îndrăzneala și viziunea de a alege soluțiile potrivite și parteneriatele solide. Un tânăr și energic ministru român vorbește despre ocazia perfectă pe care România nu are voie să o rateze”, a scris Hellvig pe Twitter.

Citește și Eduard Hellvig: „Nu avem timp pentru a ne permite luxul de a o lăsa mai moale”

Discursul susținut de Burduja care l-a impresionat pe Hellvig

„Domnule secretar John Kerry, domnule rector Costoiu, dinstinși ambasadori, doamne și domeni, este o listă lungă de introduceri, dar voi fi scurt. Cred că ne-am adunat cu toții astăzi aici pentru că ne leagă același vis. Pentru noi, românii, primul SMR din țară, primul SMR din Europa, posibil dincolo, este cu siguranță un vis. Și ai nevoie de multe lucruri pentru a atinge un vis. Dar merită pe deplin. Este despre securitate, este despre planeta noastră, este despre prosperitate, mii de job-uri. Este despre viitorul pe care copiii noștri și copiii lor îl vor moșteni de la noi. Este, în esență, o trilemă imposibilă pentru a avea energie sigură, pentru a avea energie ieftină, pentru a avea energie verde. Și pentru asta avem nevoie de minți creative și tinere pentru a ne ajuta să o rezolvăm. Secretarul Kerry vorbea astăzi despre o cursă. Și sunt de acord. Într-o cursă, timpul este esențial. Și mi-am adus aminte de cineva de care prietenii americani sigur își vor aminti. Numele lui este Willie Shoemaker și acesta a fost printre cei mai mari jochei din lume. Și aceasta a fost întrebat când s-a retras: „Willie, cum ai făcut?”. Și Willie nici nu a clipit și a spus: „Îmi place să călăresc cai buni”. Ei bine și mie îmi place să călăresc cai buni. Și în această cursă trebuie să câștigăm o pistă. Avem nevoie de cai și de jochei. Cred că avem o pistă bună aici, în România. Este o țară aflată la răscruce de drumuri, iar asta nu ne-a ajutat întotdeauna de-a lungul istoriei. Este într-o poziție strategică în regiunea Inițiativei celor 3 Mări. Este o trambulină pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei și vom avea nevoie de multă energie pentru asta și de multă industrie. Este o țară care are o istorie lungă în sectorul nuclear, de care suntem foarte mândri.

Nu aș vedea o țară mai potrivită decât aceasta pentru a pioniera în Europa această tehnologie incredibilă pentru care suntem foarte recunoscători. Deci acum avem pista. Avem și caii? Cred că îi avem. Și, bine, calul meu preferat este Nuclearelectrica, condusă de un om extraordinar, Cosmin Ghiță, prieten bun, și echipa lui minunată. Este o companie care operează cele mai de succes reactoare din lume. Există un clasament de 440 de reactoare nucleare din lume, iar unitățile 2 și 1 de la Cernavodă ocupă locurile 1 și respectiv 3 în lume, în ceea ce privește siguranța și eficiența. Asta e performanța pe care a obținut-o această companie. Și sunt suficient de îndrăzneți pentru a prelua acest nou proiect.”, a declarat Burduja, în cadrul Summitului şi Forumului de Afaceri al I3M.

Sebastian Burduja a discutat cu John Kerry despre accelerarea programului nuclear civil românesc

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, s-a întâlnit joi cu reprezentantul special al președintelui SUA pentru probleme climatice, John Kerry, venit la București cu ocazia Summitului și Forumului de Afaceri al I3M. Oficialii au discutat despre accelerarea programului nuclear civil românesc, oportunități de investiții în sectorul energetic și industrial românesc și viitoarele capacități de producție eoliană din Marea Neagră.

„Tête-à-tête cu John Kerry, înalt reprezentant al Președintelui Biden pentru climă și fost secretar de stat (ministru de externe) al SUA. Am discutat despre accelerarea programului nuclear civil românesc, oportunități de investiții în sectorul energetic și industrial românesc și viitoarele capacitați de producție eoliană din Marea Neagră,” a transmis ministrul Energiei pe pagina de Facebook.

Citește și Eduard Hellvig, mesaj pentru sereişti. „Aceşti oameni vor continua să genereze o schimbare în bine. Le transmit tuturor public respectul meu!”

„Mesajul de susținere a României este fără echivoc. România este pilon regional de stabilitate, securitate energetică și dezvoltare economică, iar partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii, ne este alături. Înainte, împreună!”, a adăugat Sebastian Burduja.

După discuția cu ministrul Energiei, John Kerry a transmis că „Ministrul Sebastian Burduja este o stea în ascensiune care conduce tranziția energetică a României – așteptăm cu nerăbdare să aprofundăm cooperarea și să stimulăm investițiile împreună”.