Bucureştenii vor circula cu tramvaie de la Astra Arad şi cu autobuze electrice luate cu bani europeni. Anunţul lui Nicuşor Dan

Nicuşor Dan a anunţat joi că Primăria Capitalei se pregăteşte să semneze contractul cu Astra Arad pentru 100 de vagoane de tramvai. De asemenea, edilul a spus că va fi lansată şi licitaţia pentru autobuze electrice, tot cu bani europeni.

14 ian. 2021, 13:47
Bucureştenii vor circula cu tramvaie de la Astra Arad şi cu autobuze electrice luate cu bani europeni. Anunţul lui Nicuşor Dan

Nicuşor Dan a anunţat că bucureştenii vor circula cu tramvaie de la Astra Arad şi cu autobuze electrice luate cu bani europeni.

„Pe zona de transport ne pregătim să semnăm contractul cu Astra Arad pe 100 de vagoane de tramvai. E un contract pe bani europeni de 20 milioane euro. Pentru că s-au scurs nişte ani de la momentul ofertei pentru tramvaie şi pentru că preţurile au crescut e nevoie de nişte discuţii tehnice pentru ca acest contract să poată fi onorat de Astra Arad. Acesta e motivul pentru care nu am semnat acest contract până acum. Astra Arad a reînoit garanţia, deci putem să semnăm acest contract. A existat o licitaţie organizată de STB pentru 40 de tramvaie cu o societate din Paşcani. Contractul a fost anulat în septembrie pentru că nu existau bani nici în bugetul de investiţii al STB, nici al Primăriei Capitalei şi banii aceştia nu îi aveau pentru că şi aici nu e vina fostei administraţii, pentru că a existat un raport al Curţii de Conturi care a spus că nu se poate ca o societate comercială să facă licitaţii pe bani care nu sunt ai ei. Tot ce înseamnă achiziţie de vehicule de transport trebuie să fie exclusiv făcută de PMB care are bani şi după aceea trebuie să fie atribuite către STB. STB are în acest moment datorii care ajung la 900 milioane lei către ANAF. Datorii care vin din faptul că ani în şir PMB nu şi-a plătit subvenţia pe care a agreat-o cu acest operator de transport. Acest contract pentru tramvaie din Paşcani nu era oportun pentru că erau tramvaie de 18 metri, nu de 27, e nevoie de tramvaie lungi. 6,8 milioane lei era aproape cât costul unui tramvai dublu. Nu se justifică să dai pe un tramvai de 18 metri cât ai da pe unul de 36 metri”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.

Edilul a mai anunţat că va fi lansată şi licitaţia pentru autobuze electrice.

„Vom lansa licitaţia pentru autobuze electrice cu bani europeni. Principala problemă e că preţul stabilit în caietele de sarcini nu a stimulat marii operatori să participe la licitaţii. Şi ce trebuie să facem e să trecem la 500.000 de euro. Acesta e preţul pe un autobuz electric, pentru a aveam oferte de la marii operatori care produc autobuze în Europa şi vă asigur că nu vom pierde aceşti bani europene”, a completat Nicuşor Dan, citat de news.ro.

Citeşte şi: Nicuşor Dan se luptă în continuare cu Firea. „A trebuit să plătim acum cât costă tot metroul din Drumul Taberei. Aici ne-au dus floricelele şi concertele şi târgurile şi companiile municipale”