București și Cluj-Napoca, orașele unde vor avea loc primele evenimente-test, cu public

Ministerul Culturii a anunțat luni, că primele evenimente-test cu public vor avea loc în București și Cluj-Napoca, în perioada 14-16 mai.

10 mai 2021, 22:10
București și Cluj-Napoca, orașele unde vor avea loc primele evenimente-test, cu public

Ministerul Culturii a anunțat luni, în mod oficial, că primele evenimente-test, cu public, se vor desfășura în București și Cluj-Napoca, în perioada 14-16 mai, conform Hotărârii aprobate de Guvern care permite desfășurarea unor astfel de activități culturale.

Primele instituții care vor găzdui evenimente-pilot în interior sunt Opera Națională și Teatrul Național din București, dar și Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Opera Română din capitală va organiza de asemenea și un eveniment public în exterior, menționează știripesurse.ro.

Ministerul Culturii a propus ca accesul la evenimentele organizate în interior să fie permis exclusiv persoanele imunizate cu a doua doză de vaccin. În cadrul evenimentelor desfășurate la exterior, vor avea acces persoanele vaccinate, dar și cele care prezintă un test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, sau un test antigen efectuat în urmă cu cel mult 24 de ore.

Documentul necesar pentru accesul la evenimente-test

Potrivit Ministerului Culturii, publicul va putea intra la evenimente, în baza actului de identitate, iar informațiile vor fi verificate cu o aplicație pusă la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

„Sunt încântat de faptul că cele trei instituții de spectacole din subordinea Ministerului Culturii au răspuns invitației noastre de a organiza aceste evenimente pilot, care vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative. A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie. Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidență zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări”, a afirmat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Calendarul evenimentelor:

14 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Libera Musica”, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 700; Organizator: Opera Națională București;
15 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Dineu cu proști” de Francis Veber, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 800; Organizator: Teatrul Național București;
15 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „FAUST” de Charles Gounod, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 800; Organizator: Opera Națională Română Cluj-Napoca;
16 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Libera Musica”, eveniment organizat în exterior, număr participanți: aprox. 1000; Organizator: Opera Națională București.